![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcę zrobić ciastko zawierające tablicę, jednak nie wiem jak bardzo mogę te ciastko zapchać. Tablica będzie zawierała liczby, maksymalnie trzycyfrowe (np [12, 321, 5,...]). Ciastko natomiast może ważyć najwięcej 4 kilobajty. Pytanie więc jak długa może być ta tablica, by nie przepełnić ciastka? Na przykład tablica czterystu liczb całkowitych (maksymalnie 3-cyfrowych) będzie ważyła mniej niż 4 kilobajty? A może mogę sobie pozwolić na jeszcze większą tablicę? pozdrawiam flaa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdę mówiąc dopiero poznaję PHP i nie pomyślałem nawet, że tablicę można wepchać do ciastka innym sposobem niż serializacją. Dzięki wielkie za podpowiedzi, szczególnie panu wNogachSpisz - genialne rozwiązanie, już sobie sprawdziłem działanie tych funkcji i zaraz będę to wprowadzał na moją stronę. Nie do końca jednak rozumiem na czym ma polegać użycie kodowania ascii85 - z tym tematem spotykam się po raz pierwszy i nic konkretnego nie wyszukałem w googlach. Mimo wszystko myślę, że kompresja przy użyciu reszty wymienionych przez Ciebie funkcji się sprawdzi, bo nie potrzebuję tutaj aż tak super-optymalnej tablicy w ciastku. Przeszkadzało mi jedynie, że przeglądarka po stworzeniu 300 ciastek zacznie usuwać te najstarsze, więc nawet 1000 wartości w jednym cookie jest dużą zmianą :)
#edit oho, jednak bez tego kodowania nie jest tak kolorowo - wyjaśniłbyś na czym to dokładnie polega? :P Ten post edytował flaa 3.11.2011, 23:03:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 23:10 |