![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 276 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam tabelę w bazie. Chodzi o to, że tabela ma wiele pól, ale ja mam pytanie co do jednego - order. Załóżmy że mam w bazie rekordy o nazwie i order'ze kolejno: TEST - 1 TESTER - 2 TESTT - 3 TESTERR - 4 I teraz chciałbym tym swobodnie sterować góra/dół, tzn.: TEST - 1 - GÓRA/DÓŁ TESTER - 2 - GÓRA/DÓŁ TESTT - 3 - GÓRA/DÓŁ TESTERR - 4 - GÓRA/DÓŁ No i jak mógłbym tym sterować? Załóżmy, że chcę pole TESTT przesunąć w górę o jedną pozycję. Jak mam zrobić aby pole TESTT "zamieniło się" order'em z polem, które jest nad tym polem, czyli TESTER ? Pozdr |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, czy dobrze, ale logika jest taka: 1. wybierasz pozycje elementu, ktory przesuwasz, w tym wypadku 3 2. ustawiasz pozycje +1 dla elementu znajdujacego sie o pozycje wyzej NIZ TEN KTORY PRZESUWASZ i masz dwie trojki 3. pozostaje odjac pozycje (3-1=2) od aktualnie przesuwanego elementu w gore. W dol kombinujesz na odwrot, rusz glowa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) PS. Jesli masz pytania jak spreparowac link do pozycji w gore, to cos takiego Aha, a jak sprawdzic? wrzuc na poczatek warunek if($_GET['up']) Jesli jest spelniony, to dajesz te zapytania. Ale... jeszcze wypadaloby zrobic albo po prostu Wowczas jak przesuniesz element w gore, to nie zostana Ci smieci w linku. Bo jak zostana i odswiezysz strone to sie dalej bedzie przesuwal ten element - wiadomo. Ten post edytował Kaloryfer 3.11.2011, 00:43:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:28 |