![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem się dowiedzieć, kiedy NALEŻY stosować wyjątki w OOP? Chodzi mi o konkretne przykłady i jakieś dobre wytłumaczenie.
Wyjątki jak sama nazwa wskazuje, ale np . Kod $a=5; $b=0; if($a<$5){ ... } Też mogli byśmy użyć wyjątków? i czy powinno się? bless |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Właśnie dlatego napisałem, nie "wyjatek", ale "wyjątek tej samej klasy", co wskazuje, że nie myślę tutaj o ograniczeniu do jednej jedynie klasy. To czego w Twoim przykładzie się obawiam to fakt, iż coś jeszcze może być nie tak z węzłem i złapie sie pod ów specyficzny wyjątek, o czym się nie dowiesz, gdyż wyciszasz to. Ja przykładowo znam strukturę i wolę wyłuskać dane mnie interesujące za pomocą Xpath oraz obsłużyć ręcznie niż palnąć wyciszenie wyjątku gdyby nie znalazło interesującej mnie informacji. Bowiem w ten sposób mogę nawet nie dowiedzieć się, że zaszła jakaś drobna zmiana w strukturze xml. Wiem, że jest to może podejście masochistyczne lekko, ale wyjątki stosuję raczej tylko tam gdzie wiem, że coś może się wywalić, ale nie mam na to bezpośredniego wpływu i kontroli kiedy oraz z jakiego powodu. Gdy w końcu błąd zreprodukuję, zawężam lub reorganizuję tak, by nie używać tego mechanizmu jako remedium. Wiem, że jest przydatny, ale staram ograniczać jego użycie do minimum. Uważam, że jak we wszystkim, należy stosować z głową daną technikę/rozwiązanie, bo potem mamy sytuację jak z magią w php, która wciskana jest wszędzie, niekoniecznie tam gdzie jest konieczna czy przydatna, choć ułatwia wiele rzeczy niewątpliwie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:44 |