![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem się dowiedzieć, kiedy NALEŻY stosować wyjątki w OOP? Chodzi mi o konkretne przykłady i jakieś dobre wytłumaczenie.
Wyjątki jak sama nazwa wskazuje, ale np . Kod $a=5; $b=0; if($a<$5){ ... } Też mogli byśmy użyć wyjątków? i czy powinno się? bless |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crozin jako chyba jedyna osoba z dyskutujących zachował tutaj zdrowy rozsądek i nie odpłynął w akademicką mniemanologię, i podpisuje się pod jego postem 2ma rękami i nogami, i nie mam nic więcej do dodania.
thek, mylisz po prostu pojęcie błędu i wyjątku. Wyjątek jest po prostu wygodną, dostosowaną do paradygmatów obiektowych reprezentacją informacji o błędzie. Ten jak to ty mowisz, błąd to po prostu reprezentacja błędu występująca w językach strukturalnych jak np C czy turbo pascal. W nowszych językach programowania, pełni obiektowych jak np Java czy C#, nie ma kompletnie czegos takiego jak błąd, są tylko wyjątki. Najwyrazniej masz thek naleciałosci PHP-owe, rozwarstwienie na błędy i wyjątki w PHP bierze się stąd że PHP 5 jest wstecznie kompatybilny ze starymi wersjami, a stare wersje jak np PHP 3 opierały się na C, gdzie nie ma wyjątków są tylko blędy. Osobiście polecam dopisać sobie errorHandler zamieniający każdy rzucony błąd na ErrorException i php przestaje być smiesznie rozwarstwiony w tej kwestii. Wartosc semantyczna "blędu" i "wyjątku" jest taka sama. To po prostu informacja o tym ze cos idzie nie tak podana w roznym opakowaniu. Uwaga batmana o tym ze dane sa walidowane zazwyczaj po stronie modelu rowniez jest słuszna, w moich aplikacjach się to równiez odbywa w ten sposob, wyjątek jest w tej sytuacji najwygodniejszym sposobem na przekazanie informacji o błędzie do innej warstwy. Ten post edytował Orzeszekk 1.11.2011, 14:33:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 13:17 |