Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wyszukiwanie...
baraqda

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Jak większość z was pisze cms'a(80%). I mam tu mały problemik. Chodzi o to że pisze aktualnie wyszukiwarke, mam juz większość kodu, ale zastanawiam sie nad jedną rzeczą.
Jak wyświetlać wyniki? Mam kilka pomysłów i proszę o ocene ich, rozbudowanie bądź dodanie własnych
-Zrobić jakiś skrypt obliczający procent zgodności. Np. jesli ktoś wpisze literke: P, to: skrypt wyszuka wszędzie i jeśli znajdzie wyraz php, to będzie 1/3 zgodności czyli 33%. Chodzi o to, aby zliczał ilość literek w wyrazie i brał procent takich samych. Potem wyświetlał wyniki wobec ilości procenu danego wyrazu
-Zliczać popularność (ilość odwiedzin) każdego linku i wyswietlać wobec ilości polularnośći(takie coś stosuje WP)
-Wyświetlanie wobec id (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) (ten pomysł najłatwiejszy i najgłubszy)
Prosiłbym o wypowiedzenie sie który z pomysłów jest najlepszy(dla mnie pierwszy), rozbudowanie ich bądź podanie własnych doświatczeń w tym zakresie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
halfik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Jak już się bawić to na całego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
W bazie możesz mieć opisy składające się np. ze słów, które osiągnęły wymagany próg kwalifikacji. Ten próg to tzw. waga słowa: czyli zliczasz ile razy występuje ono i jego odmiany w tekście, dzielisz to przez ilość wszsytkich słów w danym tekście, a potem mnożysz przez 100% - i teraz np. słowa, których waga jest >= 5% idą do opisu, a wyszukiwania robisz tylko po opisie, przy okazji można zaimplementowac jakiś mechanizm zgodności wyników z tym czego szuka user - tutaj można sporo powymyslać.

Aha: jak zliczasz ilość wystąpień każdego słowa, musisz pominąć te mało istotne dla tesktu (np.a, by, ale, w), w związku z czym implementuje się tzw. listę stopu - i nim słowo zacznie być zliczane itd. sprawdzane ejst czy czasem nei ma go na liście stopu.

A co do Twojego pomysłu nr 1. A czy warto się z tym tak mordować? jeśli user umie się posługiwac wyszukiwarką, to da rade bez tego. Ew. można poabić się jeszcze i ustalić liste słów pokrewnych, tak że jeśli np. user szuka "php", to system wie, że on może też byc zainteresowany ASP, JAVA itd. i do tych pokrewnych tez można ustalić sobie wagi itd. można naprawdę całkiem sporo namieszac przy systemach wyszukiwania, ale pytanie czy jest powód aby się tak namęczyć?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 22:49