![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem się dowiedzieć, kiedy NALEŻY stosować wyjątki w OOP? Chodzi mi o konkretne przykłady i jakieś dobre wytłumaczenie.
Wyjątki jak sama nazwa wskazuje, ale np . Kod $a=5; $b=0; if($a<$5){ ... } Też mogli byśmy użyć wyjątków? i czy powinno się? bless |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Darko to ze wyjątki służą do sterowania aplikacją w nieoczekiwanych sytuacjach to nie wiem czy ty to sobie wymysliles, czy jakis teoretyk programowania akademicki, tak czy siak wyjątki są powszechnie stosowane do oznaczania błędów chociazby w bibliotekach standardowych roznych języków.
Dla mnie sytuacją wyjątkową jest KAŻDE odstępstwo od zamierzonego przeze mnie biegu programu. zeby pokazac darko jak dziwne i naokoło jest twoje rozumowanie przytocze ci przykład: skoro brak poprawnej daty w miejscu gdzie jest ona wymagana jest wg ciebie normalna sytuacją i zalecasz mi ustawic bez wiedzy uzytkownika datę domyslną, to w takim razie np. zablokowanie pliku do którego chcesz zapisać dane, również nie jest sytuacją wyjątkową i powinieneś wtedy również bez wiedzy użytkownika (bez wyświetlania komunikatu o błędzie i rzucenia wyjątku) zapisać do zdefiniowanego przez siebie domyślnego pliku. Próba otwarcia nieistniejącego pliku również nie jest sytuacją wyjątkową, jako autor powinienes to przewidzieć i w takiej sytuacji zapełnić plik losowymi danymi. albo domyslnie zdefiniowanymi danymi dla tego pliku. Albo jesli np tym plikiem jest plik bazy danych, zawsze mozesz za pomocą exec odpalic instancje mysql workbencha i wyswietlic ja uzytkownikowi aby zapelnil twoj plik domyslny danymi. Ten post edytował Orzeszekk 31.10.2011, 15:45:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 07:17 |