![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałem się dowiedzieć, kiedy NALEŻY stosować wyjątki w OOP? Chodzi mi o konkretne przykłady i jakieś dobre wytłumaczenie.
Wyjątki jak sama nazwa wskazuje, ale np . Kod $a=5; $b=0; if($a<$5){ ... } Też mogli byśmy użyć wyjątków? i czy powinno się? bless |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) OK, nie rozumiem nadal (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ja jako autor kodu przewiduje i zakładam ze ktos mi poda poprawną datę a jak ktos wpisze błędną to jest to sytuacja wyjątkowa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Nie. To nie jest sytuacja wyjątkowa i nie ma tutaj potrzeby ręcznego sterowania aplikacją. Zawsze można zablokować pole i wystawić jakiś cieszący oko kalendarz do wybrania daty. Chodzi o to ze np. gdy ktos wpisze stringa o dlugosci 300 w pole do 255 to moge tego stringa obciac i nie musze rzucac wyjątku , jednak z daty "reghbgfww" zadnej sensownej wartosci nie zrobie, wiec dalsze wykonanie programu jest bez sensu wiec czemu nie skorzystac z wyjątku. jw. + zawsze możesz ustalić jakąś datę domyślną, to również nie jest sytuacja wyjątkowa. Tym bardziej ze mechanizm wyjątków pozwala na zrobienie wyjatkow o roznym stopniu "błędności" i rozroznianie ich między sobą, i mozna uzyc jednych klas wyjątków do oznaczania błędów - sytuacji wyjątkowych, a drugich - by uproscic sobie prace z walidatorem. Z pierwszą częścią zdania się zgodzę, z drugą już nie. Podstawowym problemem jest to, że nie rozumiesz zastosowania wyjątków. Wyjątki nie służą do "oznaczania błędów", a do nadzwyczajnego ręcznego sterowania aplikacją w wyjątkowych, nieoczekiwanych sytuacjach. idąc twoim tokiem rozumowania co twój, źle napisany SQL string to rowniez nie jest sytuacja wyjątkowa, a przypadek walidacji danych a jednak ASP.NET w momencie proby wykonania takiego czegos rzuca wyjątek. Nie wiem jak w php bo nie korzystam z PDO. Tak samo w niemal kazdym języku próba sparsowania tekstu na integer konczy sie rzuceniem wyjątku przez funkcje StrToInt, a czy to nie jest walidacja danych? Nie porównuj proszę C# z PHP. PDO obsługuje wyjątki. Każdy język zachowuje się nieco inaczej podczas konwersji zmiennych do określonego typu i nie ma to nic wspólnego z walidacją danych pochodzących od użytkownika. Znowu nie ma tutaj niczego nadzwyczajnego w takiej sytuacji, a rozwiązań pozornego problemu jest wiele, najprostsze z nich to konwersja zmiennej do oczekiwanego typu albo sprawdzenie typu jeszcze przed - jak to nazwałeś ładnie - sparsowaniem tekstu. Generalnie wyjątków powinno się używać wszędzie tam, gdzie faktycznie mogą pojawić się wyjątkowe sytuacje, które można obsłużyć, a następnie wznowić działanie aplikacji od instrukcji poprzedzających blok catch. W bardzo dużym uproszczeniu działa to w ten sposób, że do szczęścia nam czegoś tam brakuje, ale my, jako dobrzy programiści zostawiamy furtkę dla innych programistów korzystających z naszego kodu, zgłaszając im tylko tyle: "Hej! Tu czegoś brakuje! Coś tu nie gra." I zostawiamy im decyzję, co z tym faktem zrobią. Ogólnie ~Zyx bardzo ładnie to opisał kilka postów wyżej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 02:49 |