![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Moze niektorym to pytanie wyda sie głupie i banalne, niemniej jednak jest mi potrzebne.
Z benchmarka mojego wynika ze tworząc system języków, stosując tablicę asocjacyjną zamiast stałych jest 2 -3 razy szybciej. Stosując indeksy cyfrowe jest jeszcze szybciej. Jest to ok. 10-20% czasu wykonywania skryptu. Niemniej jednak, jeśli stworzę tablicę asocjacyjną to za każdym razem w każdej metodzie gdzie chce uzyc jezyka bede musial pisac global $langs. Dostęp do tablicy przez singleton jeszcze bardziej mija sie z celem gdyż wyjdzie jeszcze wolniej niż stałe. Mozna (bez uzycia register_globals) utworzyc sobie tablicę superglobalną jak $_POST? bylaby bardzo wygodna w uzyciu. zamiast pisac: global $langs; new Label($langs['pobieranie_danych']); pisałbym sobie new Label($langs['pobieranie_danych']); |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jakies argumenty za swoim stanowiskiem? Czy tylko "bo tak"? http://forum.php.pl/index.php?showtopic=146581 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat Jakbys chcial to zrobic bez wyjątków? dla kazdego widoku, za kazdym razem pisać od nowa ekran informujący o błędzie? jeden informujący o tym ze uzytkownik wpisal litere zamiast dnia, drugi ze wpisal zly miesiac w datownik itd itp.... a co jezeli podany parametr przy tworzeniu np. nowego teamu musi byc cyfrą? validaitor, który przeważnie jest używany przez klasy formularzy i tam takie komunikaty już są. Poczytaj o klasie form w symfony czy zendzie, czy jakichś innych frameworkach. Generalnie ja nie używam klasy form, tylko samej klasy valdiatora bo moim zdaniem do tworzenia formularza, który czasami ma 2 imputy z czego jeden to submit, wcale nie potrzebuje zaawansowanej klasy. Oczywiście w tej kwestii każdy ma swoje zdanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 16:01 |