![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Moze niektorym to pytanie wyda sie głupie i banalne, niemniej jednak jest mi potrzebne.
Z benchmarka mojego wynika ze tworząc system języków, stosując tablicę asocjacyjną zamiast stałych jest 2 -3 razy szybciej. Stosując indeksy cyfrowe jest jeszcze szybciej. Jest to ok. 10-20% czasu wykonywania skryptu. Niemniej jednak, jeśli stworzę tablicę asocjacyjną to za każdym razem w każdej metodzie gdzie chce uzyc jezyka bede musial pisac global $langs. Dostęp do tablicy przez singleton jeszcze bardziej mija sie z celem gdyż wyjdzie jeszcze wolniej niż stałe. Mozna (bez uzycia register_globals) utworzyc sobie tablicę superglobalną jak $_POST? bylaby bardzo wygodna w uzyciu. zamiast pisac: global $langs; new Label($langs['pobieranie_danych']); pisałbym sobie new Label($langs['pobieranie_danych']); |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Co do tego singletonu z językiem - zajebisty pomysl! mozna np zrobic kilka getterow dla kilku kategorii jezykowych i dodawanie stalych jezykowych rozbic na kilka metod ktore dodaja je do tablicy i inicjowac te czesci tablicy jezyka ktore sa akurat potrzebne:) genialne;d No ja coś takiego mam u siebie. Powiedzmy taki zapis: Kod Locale::get('home.form.login.name'); Jest odpowiednikiem takiego zapisu: Kod $locale['home']['form']['login']['name']; Dodatkowo póki co tylko w konfiguracji zrobiłem sobie taki myk (oczywiście to nie jest nic odkrywczego, bo chociażby symfony coś podobnego ma) że w konfiguracji możesz się odnieść do konfiguracji. Czyli powiedzmy masz sobie taką konfigurację: Kod framework: database: %database.portale% database: portale: driver: mysql dbname: administracja host: localhost user: root password: secret admin: driver: sqlite dbname: %path.app%/data/admin.db (konfiguracja zapisana w yamlu) i przykładowo %database.portale% to jest tak samo jakbym użył: Kod Config::get('database.portale'); Takie odniesienie się do konfiguracji, wewnątrz konfiguracji. Dość przydatny feature. W przypadku lokalizacji, to raczej bym pokombinował nad takim rozszerzeniem getera, żeby jako parametr można było podać tablicę parametrów do podmiany. Bo powiedzmy masz jakiś komunikat dla użytkownika, i w tym komunikacie są jakieś dane które są różne, chociażby nick usera. I wtedy albo rozbijasz ten tekst, albo tworzysz w tekście jakieś punkty odniesienia i takie coś akurat w przypadku lokalizacji jest raczej potrzebnym feature (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Cytat A jesli chodzi o ten system wyjatkow to on nie dotyczy bledow typu 404 tylko np zle podałes date, probujesz utworzyc turniej w czassie przeszlym itp tongue.gif wiec nie moze byc na sztywno bo to rozne ekrany w widokach beda. Wyjątków używaj tylko w przypadku błędu aplikacji, a nie w przypadku kiedy user poda złą datę.. A dlaczego ci to nie działa, nie mam bladego pojęcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:38 |