![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
To znowu ja. Pomogliście mi już w wyborze lapka, teraz przyszła pora na monitor. Standardowo - kompletnie w tym nie siedzę, nie czuję tego. O co mi chodzi: potrzebuję monitor pewnie 22" do podłączenia do tego lapka. Nie oczekuję cudów, raczej niska półka, cena powiedzmy w okolicach 500 zł brutto.
Na razie namierzyłem takie 2: http://www.x-kom.pl/p/54739-monitor-lcd-22...20n-czarny.html http://www.x-kom.pl/p/60014-monitor-lcd-22...27d-czarny.html Wcześniej w pracy miałem taki monitor i byłem zadowolony. Nie wiem jak ma się on do tych przedstawionych powyżej. Pytanie dodatkowe: jak wygląda różnica w wielkości czcionek w rozdzielczości 1680x1050 vs 1920x1080? Mam wadę wzroku (bez lornetek mało co widzę na mońku (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) więc nie chciałbym wdepnąć w siedzenie z nosem przy monitorze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam, pion PS: Czy warto szukać monitora z DVI. HDMI czy innymi cudami? Ma służyć do pracy, nie grania czy oglądania filmów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~vokiel mógłbyś rozwinąć, dlaczego lepiej
Cytat DVI niz D-SUB ? Przyznam, że też przymierzam się do kupna nowego monitora, ale kompletnie się na tym nie znam, bo ostatni raz kupowałem jakieś 8 lat temu (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
~vokiel mógłbyś rozwinąć, dlaczego lepiej ? Przyznam, że też przymierzam się do kupna nowego monitora, ale kompletnie się na tym nie znam, bo ostatni raz kupowałem jakieś 8 lat temu (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif) Posiadalem dokładnie te same 2 modele monitrów, jeden podlączony na DVI drugi na D-Sub. D-Sub był bardziej wyraźniej rozmazany i generalnie widać było 'zakłócenia' (co do rozmazania to niektórzy być może tak wolą, bo "czcionkę taką wolą", to minimalne różnice (nie rozmazanie) jak się wyświetlało "duplikowany ekran" i miało się oba obok siebie). Także ja polecam zdecydowanie DVI, gdyż jest bez problemowy (tez nie występuje na nim nigdy 'przesunięcie obrazu, nie trzeba go kalibrować' tak jak to się zdarza na D-Sub (czasem na ubuntu to potrafilo wkurzac (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) ). Z HDMI jest ten problem ze to nie zawsze działa idealnie, chociaż jak masz monitor z głośnikami to możesz jednym kablem puścić to i to. Co do monitora za taką kasę to raczej cudów nie można się spodziewać, więc normalne sortowanie po cenie: http://www.ceneo.pl/Monitory_LCD;0112-0;sz...200_P2-1968.htm Najlepiej jak byś dał rade zobaczyć go na żywo (czy nie razi ect) ale za ta kase to cudów nie można się spodziewać. Osobiście preferuję przynajmniej jeden monitor (ten w którego najwięcej się gapię) jakiś lepszy, średniej klasy dla grafików z dobra matrycą - w końcu to moje oczy i miejsce pracy przy którym spędzam większą część dnia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 10:42 |