Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czy można odczytać zmienną sesyjną utworzoną w skrypcie ASP ... w skrypcie PHP ?, <% Session("Wiek") = 28 %>.... a ...<?php echo $
damianooo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam skrypt zrobiony w ASP i tam chciałem do zmiennej sesyjnej przypisać pewną wartość np. tak:

1. <%
  2. Session("Wiek") = 28
  3. %>

następnie po kliknięciu w link (na tej stronie zrobionej w ASP) , otwiera mi się strona ... Uwaga! ... zrobiona tym razem w PHP.

i teraz tak ... chciałbym tą zmienną sesyjną ze skryptu ASP odebrać na tej stronie ze skryptem PHP np. tak:

1. <?php
  2. echo $_SESSION['Wiek'];
  3. ?>

czy jest to w ogóle możliwe do zrobienia ? ... czy dobrze to robię ? ... bo niestety na stronie PHP nie udaje mi się odebrać tej zmiennej. A może robi się to w inny sposób ? ... czy lepiej to zrobić w Cookies .. ale tu ze względów bezpieczeństwa nie chciałbym przekazywać pewnych ważnych danych.

dzięki ,pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wydaje mi się że najlepsze propozycje dał ci @batman. Stworzenie takiej wspólnej bazy ludzi online dla obu stron to nie jest wielki problem. A drugi sposób czyli udostępnianie danych sesyjnych przez jeden skrypt drugiemu również nie jest niczym trudnym do wykonania.

Podczas logowania na jedną ze stron, skrypt sprawdza czy na drugiej stronie konkretny użytkownik który się próbuje zalogować (ofc z powodzeniem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) czy jest już zalogowany na drugiej stronie, jeżeli tak to pobiera dane sesyjne, tworzy na tej konkretnej stronie nową sesje i wypełnia ją danymi pobranymi z drugiej strony.

Ten post edytował by_ikar 26.10.2011, 13:02:37
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:02