![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wiecie co, jak wejdą te Traitsy w php a to już nie długo, to jak najszybciej będę chciał się przebranżowić z php na inny język, najbliżej mi do c++ albo javy.
Straszne rzeczy się będą działy w php... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wookieb: Nic nie jest tam nadmiarowe. Jak chcę mieć pewność, że obiekt implementuje interfejs to to jasno określam. A to czy implementacja tego interfejsu jest zrealizowana przy pomocy traitsa, jest odziedziczona czy "normalnie" napisana obchodzi mnie tyle co sytuacja dzieci w Afryce - w ogóle.
Cytat No i to można załatwić komponentowo. Nie podoba mnie się ten sposób. Częściowo tak - sam bym poszedł w tę stronę - ale nie do końca. Traitsy w przeciwieństwie do kompozycji umożliwiają Ci transparentne wydzielenie części implementacji. Kompozycja zaś wpływa na interfejs obiektów. Kiedy to się może przydać - sam nie wiem, nie jestem raczej zwolennikiem traitsów, bo w realnym świecie nie za bardzo jest je gdzie zastosować.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:30 |