Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> czy można odczytać zmienną sesyjną utworzoną w skrypcie ASP ... w skrypcie PHP ?, <% Session("Wiek") = 28 %>.... a ...<?php echo $
damianooo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam skrypt zrobiony w ASP i tam chciałem do zmiennej sesyjnej przypisać pewną wartość np. tak:

1. <%
  2. Session("Wiek") = 28
  3. %>

następnie po kliknięciu w link (na tej stronie zrobionej w ASP) , otwiera mi się strona ... Uwaga! ... zrobiona tym razem w PHP.

i teraz tak ... chciałbym tą zmienną sesyjną ze skryptu ASP odebrać na tej stronie ze skryptem PHP np. tak:

1. <?php
  2. echo $_SESSION['Wiek'];
  3. ?>

czy jest to w ogóle możliwe do zrobienia ? ... czy dobrze to robię ? ... bo niestety na stronie PHP nie udaje mi się odebrać tej zmiennej. A może robi się to w inny sposób ? ... czy lepiej to zrobić w Cookies .. ale tu ze względów bezpieczeństwa nie chciałbym przekazywać pewnych ważnych danych.

dzięki ,pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
damianooo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Solr ... jeśli chodzi o to czy oba skrypty to ten sam serwer to jednak nie, więc tamten sposób odpada faktycznie ale co ważne są to serwery tej samej firmy dla której piszę oprogramowanie webowe ... polega to na tym że jedna aplikacja webowa jest napisana w ASP i w niej znajduje sie w menu link (przynajmniej na razie tak jest) do aplikacji webowej mojej który jest na drugim serwerze ... i tutaj mam właśnie problem z przeniesieniem danej a konkretnie loginu do mojej aplikacji aby wiedzieć jaki user jest zalogowany ... skomplikowane ... wiem że źle się do tego zabrałem ale to nie był mój pomysł (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ...

ale mam pytanie w takim razie do Twojego pierwszego pomysłu z przesłaniem danych za pomocą POSTa ... ( rozumiem też że tutaj również musi być ten sam serwer prawda ? )

a więc miałoby to wyglądać tak ( oczywiście nadal są to skrypty na dwóch różnych serwerach, ale w tej samej firmie ):

skrypt w ASP test.jsp

1. <FORM ACTION="wynik.php" METHOD="POST">
  2. <input type='hidden' name='login' value='alex23'>
  3. Zamówienie
  4. <INPUT TYPE="Submit" NAME="submit" VALUE="Wyslij">
  5. </FORM>

natomiast w PHP wynik.php
  1. <?php
  2.  
  3. $login= $_POST['login'];
  4.  
  5. ?>

chciałbym aby to było takie proste ... ale może można mój problem rozwiązać w inny sposób ?

Ten post edytował damianooo 26.10.2011, 09:16:03
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 23:52