![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 14 Dołączył: 8.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. W wyrazeniach regularnych PERL-a użycie wyrażenia (.*?) we wzorcu powoduje wyszukanie najkrótszego dowolnego wzorca.
Wyrazenie (.*) czy tam (.?) (juz nie pamietam) powoduje wyszukanie najdłuzszego dowolnego wzorca. Czy jest mozliwosc wyszukania dowolnego najdłuższego wzorca? potrzebuje tego do parsera ktory wytnie z kodu HTML te znaczniki ktore da sie zamienic na bbcode. wyrazenie <span style="color: red">tekst czerwony <span style="font-style: italic">i pochylony</span></span> nie zamienia sie poprawnie na tekst czerwonyi pochylony tylko wychodzi tekst czerwony<span style="font-style: italic">. Cos takiego wychodzi. W kazdym razie powinien skoczyc do najdalszego znacznika span, a on skacze do najkrótszego. Nie da sie uzyc <b> <i> <u> poniewaz po wlaczeniu contentEditable w mozilli wykonanie polecenia mozilli exec("Bold") powoduje wstawienie do kodu nie <b> a wlasnie <span style="Font-weight: bold">... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, jeszcze raz. Moja idea jest taka, żeby wszystko co użytkownik ma prawo zapisać w formie sformatowanej było zapisane jako BBCODE w bazie danych. Wszystko inne jest zwykłym tekstem.
Jako zwykły tekst może sobie zapisać znaczniki HTML jeśli próbuje być cwaniaczkiem. Takie próby powinny lądować do bazy danych BEZPOŚREDNIO. Ja zawsze powtarzam, że baza danych to miejsce święte i to co użytkownik wpisze, ma się w niej znaleźć. Dlatego htmlspecialchars PO, a nie PRZED zapisem. Zabezpieczenie przed SQL Inj. to oczywista sprawa. Czyli zakładając, że ktoś może np. tylko pogrubiać i pochylać tekst i usiłuje jeszcze go podkreślić, ale na to już nie zezwalasz: Kod [b][i]<u>Jestem cfaniak!</u>[/i][/b] Wymaluje: <u>Jestem cfaniak!</u> Ten post edytował croc 26.10.2011, 01:15:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 15:57 |