![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Mam malutki problem odnośnie zapytania. Otóż mam zapytanko:
Które wybiera jakieś tam szczegóły z tabeli osoby, a że region jest jako id to wypadałoby pobrać nazwę z innej tabeli, podobnie dla województw. Ogółem zapytanie działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale... To jedno zapytanie dla jak na razie 100 rekordów w tabeli osoby wykonuje się w 0,0006 sekundy (czyli dość szybko w/g mnie). Tylko zastanawiam się jak to coś zoptymalizować, tzn same zapytanie, czy muszę robić dwa razy JOIN i czy koniecznie musi być LEFT, może jakiś inny. A tak na marginesie czy w przypadku takich zapytań ma znaczenie jak ustawiłem indexy? Dla tabeli osoby mam jako indexy: wew_id jako primary, reg_id i woj_id jako pomocnicze. W razie potrzeby przedstawię strukturę wizualnie, choć wydaje mi się że jest ona dość zrozumiała (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Prosiłbym o pomoc, wykładowca dość poważnie ocenia optymalizację zapytań, a chciałbym to jakoś spokojnie zaliczyć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Z góry dzięki za pomoc. //EDIT Stworzyłem jeszcze takie zapytanko:
I teraz kolejne pytanie: które z tych dwóch jest lepsze? Które w przypadku dużej ilości rekordów będzie lepsze? Wiem że mogę wygenerować 100tys albo i więcej rekordów i to sprawdzić, ale jednak wolałbym poradzić się doświadczonych koderów najpierw (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował little_MASTER 25.10.2011, 11:37:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 10 Dołączył: 1.03.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie jeżeli zależy Ci na prędkości działania bazy to:
1) Olej postacie normalne w bazie.
Zmień na
Czyli co zmienić i dlaczego: Jeżeli robisz dużo zapytań gdzie szukasz np informacji o użytkowniku jak w tym przypadku, wszystko co się da umieść w tej samej tabelce. Z zapytania widzę że potrzebujesz przy wyjmowaniu jedynie nazwę województwa w takim razie nie ma potrzeby JOINa. Jest to bardzo "sztywne" rozwiązanie jednak w znaczącym stopniu przyśpiesza zapytania. 2) Użyj MEMORY Ogólnie jeżeli przechowujesz w bazie dane które będą rzadko/nigdy nie zmieniały używaj dla nich typu tablic: MEMORY. Tablice te będą przechowywane wyłącznie w pamięci więc dostęp do nich będzie dużooo szybszy. W tym wypadku do MEMORY wstawiasz rediony i wojewodztwa 3) Użyj widoków Jeżeli spodziewasz się częstego odpytywania o dane. Stwórz z tych zapytań z Joinami gotowe widoki (View). Są to tymczasowe tabele utworzone z zapytań. Przydatne i szybkie rozwiązanie. Wybór rozwiązania zależy od - ilości danych (100tys to bardzo mało, zabawa zaczyna się przy 30 mil.) - częstotliwości dodawania nowych danych (predykcja) - częstotliwości aktualizacji istniejących danych(predykcja) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko jest w tabeli użytkownicy, jedyne co potrzebuję to nazwę regionu z którego pochodzi użytkownik (relacja n-1 wielu użytkowników jeden region, czyli użytkownik może mieć wybrany tylko jeden.) podobnie z województwami.
Regiony będą się zmieniały sporadycznie, tzn czasami dojdą nowe, województwa, hmm to po jakiś zmianach administracyjnych w Polsce (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Czyli rozumiem żeby robić SELECTA z bazy osoby normalnie, a co z regionami i województwami? Jakiś przykładzik zastosowania tego MEMORY? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Osoby będą dodane raz (przeze mnie na potrzeby zaliczenia:)), ale w założeniu mam, że kilka osób może dodawać/aktualizować dane odnośnie osób z poziomu panelu administracyjnego, chodzi o to żeby mieć poziomy uprawnień, ale to poza tematem troszkę. Wykładowca wpisał mi że powinna być możliwość dodawania/edycji/usuwania przez kilka osób na raz. A odnośnie edycji/usuwania: jak zabezpieczyć tabelę osoby przed edycją/usunięciem rekordu w tym samym czasie? Czyli ktoś edytuje rekord a druga osoba chce go usunąć, albo ktoś edytuje, a druga osoba chce to samo zrobić. Myślałem o tym żeby zrobić timestamp w momencie kiedy zaczynamy edytować, tzn ktoś wchodzi w edycję jakieś osoby, w rekordzie w polu timestamp ustawia się czas+pół godziny i mamy czas na edycję, po zaptwierdzeniu zmian timestamp robimy null. W razie wyłączenia kompa/przeglądarki po pół godziny edycja będzie dostępna dla kogoś innego. A co do widoków, to czy dużo pomagają przy częstych zapytaniach? Przykładowo 4 razy na sekundę? Strona i tak jest na smarty więc jest cachowana, ale zastanawiam się czy dodatkowo cachować wyniki z zapytań z bazy? //BTW Co z tabelą na silniku MEMORY kiedy zrobimy restart serwera? Tzn w tym przypadku mojego kompa? Czy dane są usuwane? Chyba tak skoro są w pamięci tylko. Ale czy są przywracane po ponownym starcie serwera MySQL? Ten post edytował little_MASTER 25.10.2011, 19:28:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 11:14 |