Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy zawsze warto dodać pole "ID" auto increment ?
phpmack

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam nietypowe pytanie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Otóż mam takie przyzwyczajenie że zawsze do każdej tabeli dodaje pole ID auto increment, ale czy to jest dobra praktyka? np przy systemie logowania i tak nazwa użytkownika czy email musi być unikalny więc na co komu pole ID? Kiedyś ktoś mocno przekonywał mnie że zawsze warto dodać takie unikalne i jednoznaczne pole ID w tabeli, ale czy aby na pewno ?

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

A widziałeś kiedyś tabelę many-2-many z kluczem autoincrement primary założonym na jedną z kolumn? Ja najwyżej z założonym unique na obie jednocześnie. To, że obie kolumny zawierają pola z jakimś id typu int to chyba logiczne. Sednem problemu jest to jaki indeks założono i na jakie kolumny. Przykład tabeli życiowy? Produkt i kategorie w sklepie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeden produkt może należeć do kilku kategorii, a jednocześnie jedna kategoria może zawierać wiele przedmiotów. Tabela łącząca zawiera id_produktu i id_kategorii, a indeks założony na obie kolumny jednocześnie z atrybutem unique. Implikacje? Chyba nie trzeba przytaczać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 19:29