Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jaki system operacyjny wybrać
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
stałem się szczęśliwym posiadaczem komputera stacjonarnego (pierwszy raz od 5 lat ;-) ). Komputera ma licencję na Vistę Buissness.
Mam jednak dostęp do MSDNA, a więc mogę zainstalować każdy system operacyjny i nie wiem, który wybrać.

Moja konfiguracja to:
- c2duo 2,4 GHZ
- ram 2gb
- płyta główna iQ965

Zamierzam ten komputer wykorzystywać głównie do obróbki prostych filmów i może trochę grafiki w programach graficznych. Ogólnie zastanawiam się nad XP lub Windows 7. Windows 7 byłby lepszy, ale obawiam się o Ram, a nie zamierzam dokupować nic do tego komputera.

Jak myślicie - jaki system będzie dla tego komputera najlepszy?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
by_ikar

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kod
Ciągle się waham czy nie postawić tego xp. Dodam jeszcze, że producent (FujitsuSiemens) nie udostępnia sterowników do win7 wiec pewnie będzie mnie czekać sporo szukania po necie. Do xp i visty mam wszystko w jednej paczce.

Zarówno z vistą jak i z sevenem to jest tak że niekiedy trzeba instalować sterowniki od xp/vista aby to poprawnie działało. A jeszcze inna kwestia odnośnie sterowników które producent udostępnia ale nie działają/działają nieprawidłowo. Np ja tak mam z kartą dźwiękową, normalne stery (windows, czy stery od asusa) sprawiają że dźwięk trzeszczy, po instalacji sterowników od kogoś, przerobione właściwie sterowniki od producenta, dźwięk działa w miarę przyzwoicie.

Dla mnie to jest obojętne co zainstalujesz, bo większość dzisiejszych systemów ma podobne funkcjonalności, jedynym problemem jest dostępność softu, który jest różny po obu stronach "barykady". Sam też używam ubuntu, ale od jakiegoś dłuższego czasu (chyba dlatego że w pracy wiecznie siedzę na win7..) niestety praktycznie wcale.

Moja propozycja to spróbuj zainstalować każdy z preferowanych przez ciebie systemów i sprawdź który będzie ci bardziej odpowiadał potrzebą.

Ehh, gdyby ten sam soft był na wszystkie systemy, to problem wyboru systemu byłby dużo łatwiejszy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 13:26