![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
stałem się szczęśliwym posiadaczem komputera stacjonarnego (pierwszy raz od 5 lat ;-) ). Komputera ma licencję na Vistę Buissness. Mam jednak dostęp do MSDNA, a więc mogę zainstalować każdy system operacyjny i nie wiem, który wybrać. Moja konfiguracja to: - c2duo 2,4 GHZ - ram 2gb - płyta główna iQ965 Zamierzam ten komputer wykorzystywać głównie do obróbki prostych filmów i może trochę grafiki w programach graficznych. Ogólnie zastanawiam się nad XP lub Windows 7. Windows 7 byłby lepszy, ale obawiam się o Ram, a nie zamierzam dokupować nic do tego komputera. Jak myślicie - jaki system będzie dla tego komputera najlepszy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niby racja, ale xp wymaga 64-128mb ramu a win 7 1gb lub 2gb dla aplikacji uruchamianych w trybie zgodności. Mój komputer nie jest nowy (to konstrukcja sprzed 3 lat) - raczej nie chcę wydawać kasy na kolejne kości ram i tu jest problem. Obróbka obrazu wymaga trochę ramu - podejrzewam, że obróbka filmów (dopiero zaczynam się w to bawić) będzie jeszcze więcej wykorzystywała ram.
Pytanie czy taki komputer nie dostanie czkawki przy większych plikach. Z drugiej strony ja będę miał goły system + sterowniki + 2-3 programy - żadnych antywirusów, i kupy programów. Na co dzień będzie uruchamiany ubuntu - ten windows ma stać w dualbocie i być wykorzystywany tylko do rzeczy, w których linuxy nie są dobre (czyli w moim przypadku głównie obróbka zdjęć i filmów). Ciągle się waham czy nie postawić tego xp. Dodam jeszcze, że producent (FujitsuSiemens) nie udostępnia sterowników do win7 wiec pewnie będzie mnie czekać sporo szukania po necie. Do xp i visty mam wszystko w jednej paczce. //edit Hmm przeglądam internet i wg. producenta mój sprzęt (zestaw Fujitsu Siemens Esprimo E5916) nie jest kompatybilny z win7 - faktycznie nie mogę znaleźć sterowników do tej płytki... Zdaje się, że mam więc wybór vista vs xp. Ten post edytował athabus 21.10.2011, 12:57:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 02:46 |