Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Data Access Objects
LoPMX

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Tak sie po prostu zastanawiam jak pisac zlozone DAO z relacja miedzy roznymi tabelami. Wedlug ogolnie przyjetych patternow (www..phppatterns.com) kazdy obiekt powinien zawierac metody jak najprostsze. Np obiekt News powinien wybierac newsy. Ale co jezeli chce aby dodatkowo wybieral dane dotyczace autora polaczone relacyjnie? Jak rozwiazac ten problem?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
DeyV

Grupa: Zarząd

Co prawda nie wiem, jak długo masz już styczność z programowaniem bardziej zaawansowanych systemów. Ja jednak, mimo że moje doświadcznienie nie jest jeszcze duże, a to co wiem o projektowaniu baz danych to własciwie wciąż przedszkole (np. największy mój system posiada około 20 mocno powiązanych ze sobą tabel - a na codzień spotykamy się w wielu przedsiębiorstwach z programi, które wykorzystują ich setki, więc i ich projektowanie wyglada całkiem inaczej) ale już przekonałem się, że praktycznie nigdy nie można do końca przewidzieć oczekiwań klienta.
Oczywiście dużo zależy tu od sstylu naszej pracy, oraz wykorzystanej metodyki projektowania, ale np. w przypadku projekotwania i pisania w oparciu o XP, to właściwie cały proces programowania polega na wprowadzaniu do systemu kolejnych zmian.

Cytat
Ja bym zgadywał, że stanei się dużo bardziej popularny od strukturalnego i mało kto będzie się tutaj przejmował spadkiem szybkości działanai oprogramowania mając przed oczami zlaety OOP

W to, że prograwanie OOP jest w tej chwili jednyną rozsądną alternatywą w przypadku programowania, nie wątpię. Nie wyobrażam sobie już pisania w inny sposób (dlatego troszkę np. boli mnie używanie strukturalnych języków np. w bazach danych)
Mówiłem natomiast tylko o takim podejściu do pisania klas, w którym 1 przykładowa tabela to 1 obiekt do jej obsługi, i nigdzie nie robi się od tego wyjątków. Przyznam szczerze, że teraz, mimo ze widziałem tego typu rozwiązania, nie wyobrażam sobie trzymania sie tej zasady w 100% .
Ale kto wie do czego dojdzie z czasem?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 06:26