![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
właśnie uczę się o wzorcu singleton. W teorii już wiem o co tam chodzi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś lakonicznie przedstawił jak używać tego w praktyce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiecie co, naczytałem się o Wzorcach Projektowych, i tak doszłem do wniosku, że tutaj nie potrzenuję Singletona. Instancja tej klasy, to znaczy głównego kontrolera jest tworzona tylko raz jeden - gdy inicjuje kontroler (klasę) który dziedziczy po głównym i później metodę (rozpoznając po adresie URL) więc tak na dobra sprawę, mogę wszystko zrobić w konstruktorze Głównego kontrolera.
I teraz w każdej jednej klasie, czy to w modelach czy w widoku, będę miał dostęp do pola $this->load, a z niego już będe sobie ładował wszyskie inne klasy. Jak na razie to nie musze używać żadnego wzorca (chyba) bo nie potrzebuję, ale to nie oznacza, że nie będę kiedyś potrzebował. PS. Gdyby nie niektóre posty to bym nawet nie doszedł do tego a zaimplementowałbym niepotrzebnie Singleton, i w dodatku zrobiłbym to źle, bo znając siebie brnąłbym w to tak, aby działało ale nie koniecznie by było tak jak powinno być. Dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 15:14 |