![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
właśnie uczę się o wzorcu singleton. W teorii już wiem o co tam chodzi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś lakonicznie przedstawił jak używać tego w praktyce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba źle wytłumaczyłem. najpierw jest uruchamiany plik index.php, gdzie są definiowane stałe i uruchamiany kod z Core.php. Tam sprawdzany jest URL i na jego podstawie uruchamiany jest odpowiedni kontroler, który dziedziczy po głównym. Ale główny kontroler jest tylko includowany, nie jest tworzona jego żadna instancja więc na dobrą sprawę on jest dostepny, ale nie jest tworzony przez new. Dobrze myślę? Teraz jak mamy załączony głowny kontroler, chcę pobrać jego instancję w pliku Core.php, ale tam nie widzi, żadnych metod ani pól głownego kontrolera. Może faktycznie nie jest tu potrzebny singleton, ale chciałem poprostu mieć możliwość załadowania innych klas za pomocą odpowiedniej klasy do tego napisanej, ale, żeby można było to zrobić w odpowiednich do tego miejscach w kodzie, przykładowo w każdym kontrolerze, czy to główny czy dziedziczący oraz w modelu. Chciałem, też mieć dostęp do tego w pliku Core.php, ale coś mi się zdaje, że tak się nie da, prawda?
Chciałem poprzez instancję głównego kontrolera ładować klasy, aby były widoczne w kontrolerze który dziedziczy po głównym. Powiedzmy, $this->load->model('model'); I pod $this->model->metoda() mamy dany model, i tak samo dla bibliotek, widoków itd. Dziękuję, że macie cierpliwość do mnie. Chcę to poprostu zrozumieć i wprowadzić w życie, w swój kod. Ten post edytował adbacz 16.10.2011, 23:52:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 07:10 |