![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
właśnie uczę się o wzorcu singleton. W teorii już wiem o co tam chodzi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś lakonicznie przedstawił jak używać tego w praktyce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego powinno się uniemożliwiać dostęp do konstruktora? Pogłowiłem się trochę i faktycznie, przeoczyłem utworzenie instancji głównego kontrolera, przez to konstruktor sie nie uruchamiał (świetny błąd, mój... ;/). Przypatrzałem się i zastosowałem Twój kod, ale nie ma funkcji, ani klasy self(), na pewno jest to dobrze? Nie powinno być czasem self::$oInstance;? Nie znam się a wypadł mi błąd w Twoim kodzie więc się pytam z ciekawości.
Tak nawiasem to mój kod chodzi poprawnie (po paru poprawkach), tylko, że ja instancję obiektu (a raczej zmienną $this) przypisuję do statycznej zmiennej w konstruktorze i chciałbym wiedzieć bardzo dlaczego twierdzisz, albo skąd wiesz, że nie powinno się udostępniać konstruktora z zewnątrz. Teraz mi działa wszystko tak jak powinno, chociaż zdaję sobie sprawę, że może to być moje błędne myślenie - zaczynam dopiero bawić się w pisanie Frameworka i próbuję jakoś zrozumieć działanie CodeIgnitera i przy okazji czegoś się nauczyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 01:02 |