Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Walidacja formularza
Kas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wiem, że temat przewija się regularnie na forum. Jednak przygotowuję ważną aplikację, a dokładna walidacja formularzy to dosłownie sprawa życia i śmierci. Akurat piszę moduł logowania:

1. $login = strip_tags($_POST['login']);
  2.  
  3. $unwanted = array("'", "/", "(", ")", "[", "]", ";", ",", "?");
  4. $login = str_replace($unwated, "", $login);
  5. if(ctype_alnum($login)
  6. {
  7. if(is_string($login)
  8. {
  9. //logowanie
  10. }
  11. }

Czy jest jeszcze jakaś funkcja o której zapomniałem? Czy można jakoś poprawić powyższy kod? Z góry dzięki. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Kas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Login użytkownika, jak sama nazwa wskazuje, będzie służył do logowania. Dalej użytkownicy będą rozpoznawani po numerze identyfikacyjnym.

Już od dawna wiem, że uważasz to ograniczenie za złe. Uzasadnij. Przed zdobycie loginów i haseł, w przypadku kradzieży bazy danych, chroni hashowanie i solenie. W przypadku podsłuchania szyfrowanej transmisji lub keyloggera w systemie operacyjnym użytkownika, nawet najdłuższe hasło z chińskimi krzaczkami będzie niewystarczające. Przed atakiem brute force bezpośrednio przez stronę będzie chronił limit nieudanych logowań. Widzisz jeszcze jakieś inne podatności?

Chcę walidować dane od użytkownika tak mocno jak to tylko możliwe. W myśl zasady nieograniczonego braku zaufania...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 13:21