![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, piszę skrypt, który ma odpowiadać za zmianę języka witryny dla danego użytkownika serwisu (oparcie o adres IP dla gości) i mam pewien problem, gdyż mam do wyboru 3 języki (PL,EN,DE).
Chcę aby po kliknięciu w jedną z flag wysunęło się okienko w dolnym rogu witryny (pozycja fixed), gdzie pojawia się tekst o wyborze języka, informacja o ładowaniu języka itp. To zrobiłem i działa bez zarzutu ale problem tkwi w tym, że do każdego skryptu dodałem zapytanie SQL, które ma update'ować rekord danego użytkownika np. gdy jego aktualny język to "pl", a kliknie w flagę angielską to zapytanie ma z'update'ować rekord dla jego IP w komórce "lang" z "pl->en". Mój kod wygląda tak:
Wszystko działa ładnie, lecz nie ważne którą flagę kliknę, zawsze wywoływane jest ostatnie zapytanie mySQL, w tym przypadku dla języka PL. Dla przykładu: mój aktualny język to EN, klikam w DE, a skrypt i tak wywołuje zapytanie dla PL i zmienia mi język na PL a nie na DE. Próbowałem to robić na wiele sposobów, lecz jeszcze nie udało mi się znaleźć odpowiedniego, dlatego piszę na forum mając nadzieję, że ktoś z Was mi pomoże ![]() Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny. Za każdą odpowiedź daję "POMÓGŁ" ! Serdecznie pozdrawiam. Kamil Dunaj. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prywatnej korespondencji z peja1990 wiem, że tam wcale nie trzeba żadnego AJAXa. Po kliknięciu w flagę strona po kilku sek odświeżała się, więc zmianę języka można obsłużyć przez zwykłego GETa/POSTa. Nie wiem nawet czy kod, który przedstawiłem pomoże temu userowi, bo sprawdzając jego stronę już na starcie raziły błędy HTML m.in. cała sekcja head znajdowała się body i to nie tak, że <head>(...)</head> było w body, tylko head było puste, a to co miało tam być, było w body... Ok, ale sposób przedstawiony przeze mnie zajmuje zdecydowanie mniej miejsca i komunikacja między MySQL odbywa się za pomocą odrębnego pliku php. -------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:47 |