![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przygotowuję dla użytkowników grafik na stronie i mam kilka problemów. Jednym z nich jest sposób zapisu danych. Opcji jest 49 + "Nie wybrano żadnej opcji". Na początku myślałem o zapisie w postaci dwójkowej, coś co opisywał nospor, ale przy takiej liczbie opcji jest to dosyć uciążliwe, dlatego postanowiłem zapisywać wybór w postaci ciągu liczb rozdzielonych przecinkiem. I tak opcja 1 = 1, opcja 2 = 2, opcja 5 = 5 aż do opcji 49-tej, która ma wartość 49. Dlaczego tak? Ponieważ grafik jest tabelą podzieloną na 8 kolumn i 8 wierszy. 7 kolumn definiuje każdy dzień tygodnia, a 7 wierszy kilka przedziałów czasowych do wyboru. Więc użytkownik ma do wyboru 49 opcji do zaznaczenia (czy chce coś robić w tym przedziale czasowym danego dnia, czy nie). Pola są typu Kolejna rzecz wiąże się już z samym CSSem i JSem. Chciałem zmodyfikować wygląd checkboxów, bo te standardowe to jakoś nie tak wyglądają w całej tej tabeli. No więc z pomocą przyszedmi (teoretycznie) jQuery UI i jego widget "button" (http://jqueryui.com/demos/button/#checkbox). Problem w tym, że ja na JS znam się naprawdę minimalnie, a po drugie, można tutaj definiować buttony tylko na podstawie id. Co za tym idzie, musiałbym zrobić 49 inputów z różnymi ID (to nie jest problem) i 49 wpisów typu: Kod $( "#check1" ).button(); $( "#check2" ).button(); $( "#check3" ).button(); itd. Więc byłoby bardzo miło gdyby ktoś pomógł zrobić to w jakiś ładny i dobry sposób, bo przy ew. zmianie, będzie dużo do zmieniania, a takich sytuacji powinno się unikać. Dodam, że użycie buttonset() nic nie da, bo ustala on jeden przycisk z umieszczonych w jednym miejscu inputów. A tutaj niestety mam tabelę 8x8, więc to nie przejdzie. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Ten post edytował Kużdo 22.09.2011, 14:17:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytałem, nawet 3 razy i nadal twierdzę że nie potrafisz poprawnie tego ująć i że jest to dość chaotyczne.
http://jsfiddle.net/jnGSZ/5/ z Jq UI faktycznie coś jest nie tak... te przyciski nawet nie działają poprawnie pod operą... tak czy inaczej, musisz dla każdego pola przypisać ID, tak aby label też go widział... inaczej nie da rady. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 21:18 |