![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam stronę z kawałami, Każdy użytkownik może dodać swój kawał. Baza wygląda tak:
No i w jaki sposób mógłbym sprawdzić czy jakiś kawał nie występuje dwa razy? Myślałem nad tym aby napisać kod w php i sprawdzać np. 100 znaków w każdym, i jeśli są takie same, to po prostu dostaję komunikat, które kawały są takie same... Dobrze by było aby np. ten kod nie zwracał uwagi na myślniki, czy <br> lub \r\n bo mogę być takie same kawały, a np. jeden ma myślnik a drugi nie.. I np. jeśli są kawały krótsze niż 100 znaków to aby kod sprawdzał np. tylko 50 pierwszych znaków.. W jaki sposób w ogóle zabrać się za napisanie takiego kodu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Najpierw oczyszczasz tekst ze wszystkich śmieci.
2. Możesz wykorzystać mechanizm wyszukiwania pełnotekstowego do określenia poziomu pokrewieństwa obu tekstów. Dokumentacja. 3. Zamiast blokować użytkownikowi możliwość dodania tekstu w przypadku wysokiego stopnia pokrewieństwa wyświetl mu znaleziony tekst i niech on sam zdecyduje czy są różne czy nie. Jeżeli uzna, że jednak są różne możesz mimo wszystko zapisać sobie informacje o dużym stopniu pokrewieństwa by móc łatwo samemu przejrzeć listę nowododanych tekstów mogących być duplikatami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 13:52 |