![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam stronę z kawałami, Każdy użytkownik może dodać swój kawał. Baza wygląda tak:
No i w jaki sposób mógłbym sprawdzić czy jakiś kawał nie występuje dwa razy? Myślałem nad tym aby napisać kod w php i sprawdzać np. 100 znaków w każdym, i jeśli są takie same, to po prostu dostaję komunikat, które kawały są takie same... Dobrze by było aby np. ten kod nie zwracał uwagi na myślniki, czy <br> lub \r\n bo mogę być takie same kawały, a np. jeden ma myślnik a drugi nie.. I np. jeśli są kawały krótsze niż 100 znaków to aby kod sprawdzał np. tylko 50 pierwszych znaków.. W jaki sposób w ogóle zabrać się za napisanie takiego kodu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sądzę, że to jest niewykonalne. Ile jest dowcipów mających identyczny fragment np. "Przychodzi baba do lekarza." albo "Pani mówi do Jasia(...)". Poza tym jeden i ten sam dowcip może być opowiedziany przy użyciu różnych słów i tego już nie wychwycisz za cholerę. Może się mylę ale podejrzewam, że tylko manualne sprawdzanie da pożądane efekty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 1 Dołączył: 10.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sądzę, że to jest niewykonalne. Ile jest dowcipów mających identyczny fragment np. "Przychodzi baba do lekarza." albo "Pani mówi do Jasia(...)". Poza tym jeden i ten sam dowcip może być opowiedziany przy użyciu różnych słów i tego już nie wychwycisz za cholerę. Może się mylę ale podejrzewam, że tylko manualne sprawdzanie da pożądane efekty. Tak, wiem Dlatego jeśli sprawdzę 100 znaków i będą się powtarzać, to che aby pojawiły się te kawały ( i wtedy ja ręcznie będę je sprawdzał) Mogę być użyte różne słowa to fakt, tego nie wychwycę... ale przynajmniej część które będą sie powtarzały będę miał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , a rezultat przepuścić przez strtolower() i porównać. Tylko w jaki sposób to porównywać? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 11:14 |