![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, piszę skrypt, który ma odpowiadać za zmianę języka witryny dla danego użytkownika serwisu (oparcie o adres IP dla gości) i mam pewien problem, gdyż mam do wyboru 3 języki (PL,EN,DE).
Chcę aby po kliknięciu w jedną z flag wysunęło się okienko w dolnym rogu witryny (pozycja fixed), gdzie pojawia się tekst o wyborze języka, informacja o ładowaniu języka itp. To zrobiłem i działa bez zarzutu ale problem tkwi w tym, że do każdego skryptu dodałem zapytanie SQL, które ma update'ować rekord danego użytkownika np. gdy jego aktualny język to "pl", a kliknie w flagę angielską to zapytanie ma z'update'ować rekord dla jego IP w komórce "lang" z "pl->en". Mój kod wygląda tak:
Wszystko działa ładnie, lecz nie ważne którą flagę kliknę, zawsze wywoływane jest ostatnie zapytanie mySQL, w tym przypadku dla języka PL. Dla przykładu: mój aktualny język to EN, klikam w DE, a skrypt i tak wywołuje zapytanie dla PL i zmienia mi język na PL a nie na DE. Próbowałem to robić na wiele sposobów, lecz jeszcze nie udało mi się znaleźć odpowiedniego, dlatego piszę na forum mając nadzieję, że ktoś z Was mi pomoże (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny. Za każdą odpowiedź daję "POMÓGŁ" ! Serdecznie pozdrawiam. Kamil Dunaj. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ogólnie zachęcanie POMOGŁ jest żałosne.
Co do tematu: 1) Tworzysz 3 razy zmienną sql to pewnie ci się za każdym razem nadpisuje 2) Tworzysz w kodzie html zmienną sql, którą potem na serwerze wykonujesz... ałć... bez problemu mogę wykonać dowolne zapytanie na Twojej bazie Do serwera powinieneś przekazywać tylko aktualnie kliknięty język. To wszystko. Zapytanie sql masz budować już po stronie serwera przed samym wykonaniem. 3) Bez sensu tworzysz x razy ten sam kod. Napisz jedną funkcję, która przyjmie parametry język i po sprawie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ogólnie zachęcanie POMOGŁ jest żałosne. Co do tematu: 1) Tworzysz 3 razy zmienną sql to pewnie ci się za każdym razem nadpisuje 2) Tworzysz w kodzie html zmienną sql, którą potem na serwerze wykonujesz... ałć... bez problemu mogę wykonać dowolne zapytanie na Twojej bazie Do serwera powinieneś przekazywać tylko aktualnie kliknięty język. To wszystko. Zapytanie sql masz budować już po stronie serwera przed samym wykonaniem. 3) Bez sensu tworzysz x razy ten sam kod. Napisz jedną funkcję, która przyjmie parametry język i po sprawie. Dzięki, a jesteś w stanie przedstawić swoją propozycję tego skryptu ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:41 |