Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasada działania koszyka [COOKIE] [MySQL]
szafran86

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam następujące pytanie.

Piszę sklep internetowy i zastanawiam się jak rozwiązać sprawę koszyka.

Otóż chciałbym aby klient mógł dodawać produkty do koszyka będąc niezalogowanym - tą sprawę rozwiązałem za pomocą cookies.

Natomiast co zrobić kiedy klient stwierdzi że chce się zarejestrować/zalogować? Czy wtedy dane z cookies wpisać do MySQL do tabeli koszyk i podczas wszystkich działań zalogowanego klienta wykonywanych w koszyku (dodawanie/usuwanie produktów) edytować tablę koszyk oraz pliki cookies żeby miały te same wartości?

Chodzi o to że gdy klient będąc zalogowanym doda produkty do koszyka a następnie opuści sklep - to po powrocie (powiedzmy po tygodniu) nie logując się nadal będzie miał produkty w koszyku bo będą one zapisane w cookies.

Natomiast po tym przykładowym tygodniu gdy wróci to w cookies i na swoim koncie będzie miał te same wartości ale przed zalogowaniem zmieni zawartość koszyka. Teraz wartości w cookies i w bazie będą różne - pytanie: które wartości nadpisać jakimi (czy te w bazie wartościami z cookies czy odwrotnie)?

Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem - ogólnie chodzi mi o to jak rozwiązać sprawę koszyka (cookies/MySQL) gdy klient jest zalogowany lub nie zalogowany.

Ten post edytował szafran86 17.09.2011, 08:52:54
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
phpowiec84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

lub skorzystać z dobrodziejstw tabeli MEMORY w SQL
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:07