![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujące pytanie. Piszę sklep internetowy i zastanawiam się jak rozwiązać sprawę koszyka. Otóż chciałbym aby klient mógł dodawać produkty do koszyka będąc niezalogowanym - tą sprawę rozwiązałem za pomocą cookies. Natomiast co zrobić kiedy klient stwierdzi że chce się zarejestrować/zalogować? Czy wtedy dane z cookies wpisać do MySQL do tabeli koszyk i podczas wszystkich działań zalogowanego klienta wykonywanych w koszyku (dodawanie/usuwanie produktów) edytować tablę koszyk oraz pliki cookies żeby miały te same wartości? Chodzi o to że gdy klient będąc zalogowanym doda produkty do koszyka a następnie opuści sklep - to po powrocie (powiedzmy po tygodniu) nie logując się nadal będzie miał produkty w koszyku bo będą one zapisane w cookies. Natomiast po tym przykładowym tygodniu gdy wróci to w cookies i na swoim koncie będzie miał te same wartości ale przed zalogowaniem zmieni zawartość koszyka. Teraz wartości w cookies i w bazie będą różne - pytanie: które wartości nadpisać jakimi (czy te w bazie wartościami z cookies czy odwrotnie)? Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem - ogólnie chodzi mi o to jak rozwiązać sprawę koszyka (cookies/MySQL) gdy klient jest zalogowany lub nie zalogowany. Ten post edytował szafran86 17.09.2011, 08:52:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 2 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub skorzystać z dobrodziejstw tabeli MEMORY w SQL
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 22:07 |