Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP]komentarze na stronie
kasik1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Bardzo proszę o pomoc. Znam tylko podstawy html, a potrzebuję aby na stronie była możliwość dodawania komentarzy do artykułów.

Znalazłam w sieci podobno prosty skrypt php do dodawania komentarzy na stronę. Składa się z czterech plików:

add.php
all.php
kom.php
data.txt

Jak ja to mam połączyć ze stroną? Nie wiem nawet czy poprawnie zadaję pytanie. Chodzi mi o to, co mam wpisać w kodzie strony, i gdzie żeby to zadziałało? Rozumiem,że te cztery pliki powinny się znaleźć na serwerze ftp ale, ale jak to powiązać ze stroną.

Bardzo, bardzo proszę o pomoc. Na prawdę nie wiem jak się za to zabrać.

Oto pliki skryptu:

============================
add.php

PHP:

Kod:
<?
$napis="dziękujemy za komentarz";
$dataloc="data.txt";

$zobacz="<a href=all.php>$napis</a>";

$read=fopen($dataloc, "r");
$fileread = fread($read, filesize($dataloc));
fclose($read);

fwrite (fopen("data.txt", "r+"), "<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%><td width=100%><font SIZE=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><b>$imiez $imie</b></font> &amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;<font size=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><u>$mailz $mail</u></font> <br><br> <font SIZE=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><i>$komentz $koment</i></font> <BR><hr noshade size=1 color=#000000><br> \n $fileread</td>
</table>");

fclose(fopen("data.txt", "a+"));

echo ("$zobacz");
?>

============================
all.php

PHP:

Kod:
<?
//otwieranie komentarzy

$sciezka = "data.txt";
$plik = fopen($sciezka, "r");
$zawartosc = fread($plik, filesize("data.txt"));

echo $zawartosc
?>

=============================
kom.php

Kod:
<form method="post" action="add.php">
<table>
<tr>
<td width="80">imię/nick:</td>
<td><input type="text" name="imie" size=20>
mail: <input type="text" name="mail" size=20><br></td>
</tr>
<tr>
<td width="80">komentarz:</td>
<td><textarea name="koment" rows=9 cols=38></textarea></p>
<input type="submit" value="Dodaj"></td>
</tr>
</table>
</form>

==============================
data.txt

Kod:
<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%><td width=100%>
</table></td>
</table>

Pozdrawiam.

A może ktoś ma prosty skrypt do komentarzy? Najlepiej z instrukcją ,dla kompletnie zielonych, jak tego użyć. Wystarczy mi na stronie okno na wpisanie treści komentarza, nicka i żeby te komentarze było widać pod artykułem, nic więcej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
kasik1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

To ,że all.php i kom.php to to samo, to mój błąd (sorry), źle wkleiłam w bbcode. W pierwszym poście jest poprawnie.

Założeniem moim jest stworzenie bardzo prostego serwisu ( to i tak wielkie słowo, na to co zamierzam zrobić) opartego jedynie ma html i css. Tylko o tym mam jako takie pojęcie i będę sobie z tym w stanie poradzić. Ze strony głównej będą przekierowania na strony , na których będą artykuły. I pod tymi art. chciałabym żeby było okienko dodawania komentarzy i widoczne dodane komentarze.
Artykuły będę wyświetlane bezpośrednio w html. Zdaję sobie sprawę z tego ,że przy każdorazowym dodaniu nowego artykułu będzie konieczność wklejać skryptu wyświetlania komentarzy. Zakładam, że serwis nie będzie bardzo rozbudowany i nie będzie dużo tych artykułów.

Niestety nie mam jeszcze co pokazać, nie mam gotowego serwisu. W zasadzie mam tylko mglistą wizję , tego co chcę. Ale na pewno będą mi potrzebne te komentarze. Na szybko skleciłam tylko szkic strony ( tak naprawdę to podstrony serwisu), na której miałyby być dodawane komentarze. Oczywiście menu , część z informacjami po prawo, nagłówek, stopka , top strony oraz treść „po środku” w ogóle całość, są tylko „naszkicowane” po to, żeby pokazać jaki jest mój zamysł i żeby może było łatwiej wytłumaczyć komuś kto się nade mną ulituje co i gdzie ja mam wpisać w kod strony, żeby skrypt obsłużył najprostsze okienko dodawania komentarzy (takie jak właśnie na tym moim „szkicu” )

Ja wiem, że kompletnemu laikowi, na dodatek bez opracowanej jeszcze strony, ciężko cokolwiek wytłumaczyć, ale bardzo, bardzo proszę o pomoc.

1.  
  2. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  3. "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
  4.  
  5. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
  6. <title>simple document</title>
  7. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
  8. </head>
  9. <div id="naglowek">
  10. <p>
  11. nagłówek
  12. </p>
  13. </div>
  14.  
  15.  
  16. <div id="top">
  17.  
  18. <p>
  19. top
  20. </p>
  21. </div>
  22.  
  23.  
  24.  
  25. <div id="menu">
  26. <p>
  27. "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
  28. </p>
  29. </div>
  30.  
  31.  
  32. <div id="informacje">
  33. <p>
  34. "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
  35. </p>
  36. </div>
  37.  
  38. <div id="tresc">
  39. <p>
  40. "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."
  41. "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."
  42. "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."
  43.  
  44. </p>
  45.  
  46.  
  47. <form method="post" action="add.php">
  48. <tr>
  49. <td width="80">imię/nick:</td>
  50. <td><input type="text" name="imie" size=20>
  51. mail: <input type="text" name="mail" size=20><br></td>
  52. </tr>
  53. <tr>
  54. <td width="80">komentarz:</td>
  55. <td><textarea name="koment" rows=9 cols=38></textarea></p>
  56. <input type="submit" value="Dodaj"></td>
  57. </tr>
  58. </form>
  59.  
  60. </div>
  61.  
  62.  
  63.  
  64. <div id="stopka">
  65. <p>
  66. to co najczęściej podaje się w stopce
  67. </p>
  68. </div>
  69.  
  70. </body>
  71. </html>
  72.  
  73.  
  74. </body>
  75. </html>

1.  
  2. css
  3.  
  4.  
  5. body {
  6. background-color: #fff;
  7. color: #000;
  8. margin-right: 5cm;
  9. margin-left: 5cm;
  10. }
  11.  
  12. #top {
  13. width:780px;
  14. }
  15.  
  16. #naglowek {
  17. background-color: #888;
  18. }
  19.  
  20. #menu {
  21. width: 150px;
  22. float: left;
  23. overflow: hidden;
  24. background-color: #ccc;
  25. }
  26.  
  27. #informacje {
  28. width: 150px;
  29. float: right;
  30. overflow: hidden;
  31. background-color: #ccc;
  32. text-align: justify;
  33. }
  34.  
  35. #tresc {
  36. width: 480px;
  37. float: left;
  38. overflow: hidden;
  39. background-color: #fff;
  40. text-align: justify;
  41. padding-left: 20px;
  42. }
  43.  
  44. #stopka {
  45. clear: both;
  46. width: 100%;
  47. background-color: #888;
  48. }
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 21:14