Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP]komentarze na stronie
kasik1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Bardzo proszę o pomoc. Znam tylko podstawy html, a potrzebuję aby na stronie była możliwość dodawania komentarzy do artykułów.

Znalazłam w sieci podobno prosty skrypt php do dodawania komentarzy na stronę. Składa się z czterech plików:

add.php
all.php
kom.php
data.txt

Jak ja to mam połączyć ze stroną? Nie wiem nawet czy poprawnie zadaję pytanie. Chodzi mi o to, co mam wpisać w kodzie strony, i gdzie żeby to zadziałało? Rozumiem,że te cztery pliki powinny się znaleźć na serwerze ftp ale, ale jak to powiązać ze stroną.

Bardzo, bardzo proszę o pomoc. Na prawdę nie wiem jak się za to zabrać.

Oto pliki skryptu:

============================
add.php

PHP:

Kod:
<?
$napis="dziękujemy za komentarz";
$dataloc="data.txt";

$zobacz="<a href=all.php>$napis</a>";

$read=fopen($dataloc, "r");
$fileread = fread($read, filesize($dataloc));
fclose($read);

fwrite (fopen("data.txt", "r+"), "<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%><td width=100%><font SIZE=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><b>$imiez $imie</b></font> &amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;<font size=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><u>$mailz $mail</u></font> <br><br> <font SIZE=\"3\" color=\"Maroon\" face=\"times new roman\"><i>$komentz $koment</i></font> <BR><hr noshade size=1 color=#000000><br> \n $fileread</td>
</table>");

fclose(fopen("data.txt", "a+"));

echo ("$zobacz");
?>

============================
all.php

PHP:

Kod:
<?
//otwieranie komentarzy

$sciezka = "data.txt";
$plik = fopen($sciezka, "r");
$zawartosc = fread($plik, filesize("data.txt"));

echo $zawartosc
?>

=============================
kom.php

Kod:
<form method="post" action="add.php">
<table>
<tr>
<td width="80">imię/nick:</td>
<td><input type="text" name="imie" size=20>
mail: <input type="text" name="mail" size=20><br></td>
</tr>
<tr>
<td width="80">komentarz:</td>
<td><textarea name="koment" rows=9 cols=38></textarea></p>
<input type="submit" value="Dodaj"></td>
</tr>
</table>
</form>

==============================
data.txt

Kod:
<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=100%><td width=100%>
</table></td>
</table>

Pozdrawiam.

A może ktoś ma prosty skrypt do komentarzy? Najlepiej z instrukcją ,dla kompletnie zielonych, jak tego użyć. Wystarczy mi na stronie okno na wpisanie treści komentarza, nicka i żeby te komentarze było widać pod artykułem, nic więcej.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sadistic_son

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Te skrypty można połączyć ze stroną na kilka różnych sposobów ale bez dokumentu do którego chcesz to wrzucić niewiele pomożemy. Pokaż kod swojej strony (tego fragmentu gdzie mają się wyświetlać komentarze) albo chociaż daj do niej link.
Plik data.txt w obecnej postaci to jakieś nieporozumienie. Nie wiem czy zauważyłaś ale all.php i kom.php to to samo. Z kolei add.php pochodzi chyba sprzed 10 lat. Jest niepotrzebnie zagmatwany i zupełnie niezgodny ze standardami W3C.
No i brakuje formularza dodawania komentarzy.

Podsumowując: Podałaś za mało informacji aby móc Ci pomóc. Nie znamy konstrukcji strony ; na jakiej zasadzie wyświetlane są artykuły ( z bazy danych, z plików txt czy bezpośrednio w html )? Jeśli to czysty html to trochę mija się z celem dodawanie komentarzy bo przy każdorazowym dodaniu nowego artykułu musiałabyś wklejać skrypt wyświetlania komentarzy pod każdym artykułem.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 13:21