![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Iława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czy moglby mi ktos napisac jak mozna zliczyc ile jest rekordow w tabeli. Mam na swojej stronie dzial "Weterani" a tam pilkarzy, ktorzy przewineli sie przez klub w calej historii istnienia, cala lista sie wyswietla, ale chcialbym napisac cos w stylu: Mamy xxx piłkarzy w naszej bazie! Gdzie xxx to wlasnie liczba wszystkich pilkarz znajdujacych sie w bazie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 297 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat JOHNY:
nie wiem czy to cos pomoze ale sproboj [sql:1:789ebd22aa]SELECT count(id) FROM coments WHERE news_id='$news_id';[/sql:1:789ebd22aa] w praktyce [php:1:789ebd22aa]<?php $query = mysql_query("SELECT count(id) FROM coments WHERE news_id='".$news_id."'"); $ilosc_komentarzy = mysql_result($query, 0); echo $ilosc_komentarzy; ?>[/php:1:789ebd22aa] Tak juz próbowałem najgorsze jest ot ze muszę w pliku wyswietlającym newsy czyli news.php odnieść sie do zmiennej $ile w pliku komentarze.php to w tedy by pokazało bo używając powyższego wywołania nie zatrybi. Albo musiałbym w zapytaniu do coments zmiast zmiennej w formule news_id='$news_id' wstawić zmienną $id za zapytania do tabeli newspl - a to chyba zbytnio nie jest możliwe. Najlepiej do by było w news.php odwołać sie jakoś do zmiennej $ile w pliku komentarze.php ale jak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Jak ktoś miał takie problem jak jak to niech pomoże EDIT 1 OK zrobiłem problem usunięty Postać kodu [php:1:789ebd22aa] <?php require "./config.php"; $news_poz=10; if(!$s){ $s="0"; } $query = "SELECT * FROM newspl ORDER BY id DESC LIMIT $s, $news_poz"; $wynik = mysql_query($query); list($ile)=mysql_fetch_row(mysql_db_query($dbname, "SELECT count(*) FROM newspl")); ?> <script> <!-- if (window.parent.location==window.location) { document.writeln('Czekaj na załadowanie ramek. Je¶li się nie pojawi±, <a href="../index.php">kliknij tutaj</a>'); window.location='../index.php'; } // --> </script> <br> <table width="95%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" align="center" bgcolor="#878057"> </table> <div align="center"> <table width="95%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" bgcolor="#000000"> <tr> <td bgcolor="#E2C56D" align="center" class="text"><div align="center"><b>News</b></div></td> </tr> <tr> <td bgcolor="#EDD793" align="center"><br> <?php while($row = mysql_fetch_array($wynik)) { $row = str_replace("n", "n<br />", $row); echo "<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" align="center" bgcolor="#878057">" ."</table>" ."<table width="98%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="0" bgcolor="#000000">" ."<tr>" ."<td width="65%" align="left" bgcolor="#D1B04D" class="temat"> Temat: <span class="text">" . $row['temat'] . "</span></td>" ."<td width="20%" align="center" bgcolor="#D1B04D" class="temat">Autor: <a href="mailto:". $row['email'] ."" class="tekst">" . $row['autor'] . "</a></td>" ."<td width="15%" align="center" bgcolor="#C2A345" class="windows">" . $row['data_dodania'] . "</td>" ."</tr>" ."<tr align="left" bgcolor="#E2C56D">" ."<td colspan="3">" ."<table width="98%" align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0">" ."<tr>" ."<td align="left" class="tekst">" . $row['opis'] . "</td>" ."</tr>" ."</table>" ."<tr align="left" bgcolor="#C2A345">" ."<td colspan="3" valign="middle"><a href="home.php?action=komentarz&news_id=". $row['id'] ."" class="textbold"> Dodaj Komentarz </a><span class="tekst">(</span><span class="temat">";?><? list($sumkom)=mysql_fetch_row(mysql_db_query($dbname, "SELECT count(*) FROM coments WHERE news_id='".$row['id']."'")); echo ($sumkom);?>// no tak jak mówiłem musiłaem się odnieść do id z tablicy newspl i jedynym sposobem było jak widać strorzenie zapytania w wywołaniu wyniku z tablicy newspl <? echo"</span><span class="tekst">)</span></td>" ."</tr>" ."</table>" ."<br>"; } for($s=0; $s<$ile; $s+=$news_poz) { $z=$s/$news_poz+1; echo"<a href="home.php?s=$s" class="boczne">$z</a> "; #to wyswietli linki w postaci 1 2 3 4 } if(mysql_num_rows($wynik)==0) { echo "<p class="boczne">Nie ma nic w bazie</p>"; } ?> <p></p> </table> </div> <p></p> ?>[/php:1:789ebd22aa] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 00:59 |