![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem skrypt logujący użytkownika wszystko działa prawidłowo lecz chcę się dowiedzieć w jaki sposób zabezpieczyć taki skrypt przed atakami. Robię coś źle? Jakieś propozycję? Dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A ja mam tylko pytanie po co to rzutowanie na integer przy id użytkownika? Przecież ta wartość jest pobierana z bazy i trzymana w sesji, a więc wiemy, że jest poprawna. no może akurat w tym przypadku w kodzie proceduralnym nie będzie to konieczne, ale przecież w praktyce zmienne są podawane do metody jako argumenty i zapytanie trzeba odpowiednio zabezpieczyć bez wnikania skąd to będzie pochodziło bo różnie może być metoda użyta. Wydaje mi się, że też jako początkujący lepiej jak się nauczy zabezpieczać 100% przypadków, bo potem są takie sytuacje, gdzie bez namysłu skopiuje sobie gotowe zapytanie na inną podstronę zamieni $_SESSION na $_GET i luka gotowa Cytat A w zapytaniu tak samo na zadziała '1'(string) oraz 1(integer). Tak, w mysql tak samo zadziała więc, tutaj można mówić jedynie o dobrym nawyku programowania, skoro mamy pole typu int to powinniśmy podawać int, a nie parsować string |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:52 |