![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2011 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, napisałem skrypt logujący użytkownika wszystko działa prawidłowo lecz chcę się dowiedzieć w jaki sposób zabezpieczyć taki skrypt przed atakami. Robię coś źle? Jakieś propozycję? Dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorry, z tą solą to trochę pokręciłem. Tak to jest jak się robi dziesięć rzeczy na raz:P
Sól to jest unikalny string (zazwyczaj). Może on być zahardcodowany w pliku lub zapisany w bazie. Dzięki niej ciężej jest odkryć hasło, które zostało przepuszczone przez funkcję haszującą. Twoją solą może być np. 'sad8%$9sdk' lub cokolwiek zechcesz. Im bardziej przypadkowy jest to zbiór znaków, tym lepiej. I tą właśnie sól doklejasz do hasła, które przesłał użytkownik, nie ważne czy to rejestracja, czy logowanie. http://en.wikipedia.org/wiki/Salt_%28cryptography%29 Ten post edytował bastard13 7.09.2011, 19:01:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 09:18 |