![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona wysyła getem id produktu na inną stronę.Query Stringiem w zależności od tego ID wczytuje z bazy zmienne(opisy)
tego produktu.Mam możliwość podejrzenia requestów w takiej bazie i wygląda tak: http://localhost:44301/MojaStrona.php?PrzedmiotID=3. Z czego 3 jest id produktu.Według niej wybieramy jest przedmiot z bazy i wczytywany na stronę. Mam jednak dylemat a co jeśli ktoś wpisze w przeglądarkę: http://localhost:44301/MojaStrona.php?PrzedmiotID=1. To wyskoczy mu inny przedmiot,albo co gorsza będzie mógł linkować przedmioty na swojej stronie. Jak to można by było rozwiązać(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Przed wysłaniem kodować 1,a na stronie gdzie jest query stringiem pobierana tą 1 dekodować(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?Jak to rozwiązać(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował Rid 5.09.2011, 11:00:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1) Na dzień dobry pozbawiasz się ładnych urli - no chyba, że będziesz tworzył ładny url a na koniec walił brzydki token Mam url bezwzględny-coś na styl tego forum-więc szyfrowany łańcuch będzie zawsze na końcu. Cytat 2) Pozbawiasz się wyników z google (ogólnie z wyszukiwarek). Przecież one będą miałe linki z tokenami, które już będą nieważne i 3) Ludzie często w uczciwych zamiarach wklejąją linki np, na forum czy w arcie by komuś pomóc podając link do jakiejś ciekawej rzeczy, w tym przypadku na Twoim serwerze. Odnośnie 2 i 3 punktu szyfrowane będą tylko linki generujące query stringi.Pozostałe linki nie będą szyfrowane-bo to by była już paranoja:). Moim zdaniem zwiększy to znacząco poziom bezpieczeństwa aplikacji.Uniemożliwi to w pewnym sensie różnym manipulacjom.Jeśli chodzi o google to pozycjonowanie tych stron z szyfrowanym linkiem wcale mnie nie interesuje.Nawet lepiej jak wyszukiwarka tego nie znajdzie.Dostęp do tych stron mają być tylko i wyłącznie z poziomu aplikacji(np.ze strony głównej). Ten post edytował Rid 7.09.2011, 14:08:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 14:09 |