|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Chciałbym zapytać o wasze doświadczenia przy obsłudze żądań AJAX po stronie skryptu PHP. Przy projektach używałem dwóch sposobów: Sposób 1. Skrypt JS obsługując różne zdarzenia wysyła żądania postem do np. ajaxFunctions.php w podanej formie: { funkcja: 1, dane: data } { funkcja: 2, dane: data } Strona php:
Sposób 2. Każde zdarzenie jest obsługiwane przez oddzielny skrypt php na serwerze. Chyba nie potrzeba więcej wyjaśnień tutaj. Oba sposoby wykorzystywałem i nie jestem z nich w 100% zadowolony. Domyślam się, że jeszcze można by pójść w stronę OOP. Macie jakieś własne sposoby implementacji ? Dzięki. Pozdro. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Domyślam się, że jeszcze można by pójść w stronę OOP. Dobrze się domyślasz:) Abstrahując jednak od tego, to dla każdego zapytania AJAXowego powinien być inny adres url np. edycja profilu -> my_page.com/profile/edit wyświetlanie listy zadań -> my_page.com/task_list Czyli ta twoja funkcja ze sposobu pierwszego powinna być określona za pomocą url'a, natomiast pozostałe dane get'em lub post'em. Często można spotkać doklejanie id do url'a, czyli jeżeli jestem użytkownikiem o id = 2, to link do edycji profilu wyglądałby tak: my_page.com/profile/edit/2 Koniec końców raczej stosuj drugi sposób niż pierwszy:) W taki sposób łatwiej, a przede wszystkim czytelniej:) jest kontrolować uprawnienia użytkowników. |
|
|
|
tolomei [PHP][AJAX] Struktura po stronie serwera. 4.09.2011, 12:59:52
ActivePlayer a ja to robie tak (zend framework):
1. używam zen... 4.09.2011, 20:38:34
bastard13 Cytatfajne w tym jest to, że jeśli chcę przeładowa... 4.09.2011, 21:02:07
ActivePlayer CytatNie wydaje mi się, żeby coś takiego było potr... 4.09.2011, 21:34:36
tolomei Na "ifach" robiłem ajaxowy chat online z... 5.09.2011, 00:51:09 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 20:15 |