![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóz od paru miesiecy ucze sie PHP, jednak spotkam sie opiniami, ze ten jezyk nie ma przyszlosci.
Czy według was ten jezyk bedzie konkurencyjny w przyszlosci, i czy oplaca sie go uczyc? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kompilowanie strony,polega na tym ,że przy pierwszym uruchomieniu "całość strony" jest przekształcana w język zrozumiały dla przeglądarki Coś kręcisz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Nie chcę specjalnie się tu mądrzyć, bo możliwe, że jestem bardziej początkujący niż ty. Ale z tego co wiem kompilacja polega na przerobieniu kodu zrozumiałego dla programisty, na kod zrozumiały dla maszyny. Do przeglądarki serwer wysyła stronę w formacie tekstu html i dla niej jest to bez znaczenia, czy serwer wygenerował ten dokument interpretując kod (od wyrazu interpreter) i następnie go wykonując, czy odpalił gotowy skompilowany zrozumiały dla procesora kod. co do tych kontrolek, czy to działa tak, że po stronie serwera zeniam jakąś zmienną w programie i automagicznie pojawia się mojej przeglądarce ? jeśli tak, czy to oznacza, że serwer wysyła dane do przeglądarki wcześniej o nie niezapytany (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?. Wydaje mi się to dość dziwne w przypadku serwera http. JSem tego się nie załatwi, można oczywiście wysyłać do serwera zapytanko do sekundę i sprawdzać czy coś nowego ma przeglądarka wyświetlić. edit:// nie ma bo sobie nie napisałeś. Te kontrolki to na moje oko AJAX i nie ma to zbyt wiele wspólnego z NS Myślę, że rid ma rację, że z językiem skryptowym tego sie nie zrobi, bo on generuje jakąś stronę, wysyła do przeglądarki i kończy działanie. Być może gdzieś się mylę, proszę rozwinać dyskusję bo jestem ciekawy jak to jest (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Ten post edytował peter13135 3.09.2011, 21:01:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 18:21 |