![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam za niezrozumiały temat ale brakowalo mi słów. Otóż:
mam tabelę A => `ID`, `nazwa_towaru` oraz tabele B => `ID`, `id_towaru`, `id_uzytkownika` Tabela A to zwykle produkty a B to zestawienie ktory uzytkownik zamowil jakie produkty. Chce sprytnie pobrać jednym zapytaniem rekordy z tabeli A (produkty) ktore nie kupil klient o okreslonym id, czyli co jeszcze moze kupic z calej gamy. Pomijamy sens takiego rozwiązania, to tylko przykład. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednym zapytaniem to chyba jest awykonalne aczkolwiek nie wiem czy w grę wchodzi łączenie tabel jakimś JOINem.
Można zawsze dwoma pytaniami. W jednym pobierasz wszystkie produkty, które user zamówił, a w drugim pobierasz wszystkie produkty, oprócz tych, które zostały pobrane za pomocą pierwszego zapytania. Tak będzie wg mnie najprościej, najwygodniej i najlepiej ale ja się mało znam więc zaczekaj na jakiegoś "starszaka" zaznajomionego z zapytaniami DB. PS. Może napisz Nam do czego będzie Ci potrzebne takie złożone zapytanie albo dlaczego akurat potrzebujesz jednego zapytania do bazy, skoro można prościej dwoma. Proste rozwiązania czasem są najlepsze a poza tym, napsiałeś, że to tylko przykład. Może jakbyśmy znali prawdziwy powód dla którego chcesz wykonać to jednym zapytaniem to byśmy w tedy pomyśleli nad rozwiązaniem tego problemu. Ten post edytował adbacz 1.09.2011, 22:17:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 07:58 |