![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem w trakcie realizacji jednego portalu, ten jednak ze względu na zasobożerność chciałbym wykonać głównie opierając się na Ajaxie. Mój pomysł jest taki: zawartość strony <div id="zaw"></div> będzie dynamiczna i do tego diva będą ładowane dane. Każdy wpis wraz z ze swoimi danymi (obrazki, tekst, przyciski) będzie ładowany dynamicznie do tego diva. Przy takim rozwiązaniu pojawia się kilka problemów: 1. Użytkownik nie może podzielić się linkiem do tego wpisu (adres w przeglądarce cały czas jest taki sam) 2. Google nie zindeksuje takiego wpisu bo nie obsługuje JS. Aby pozbyć powyższych problemów wpadłem na taki pomysł: Do każdego wpisu będzie generowany link i będzie można go skopiować. Po wejściu pod link odpowiednia funkcja wygeneruje odpowiednie metatagi, tytuł strony, zawartość strony itp. I teraz mam takie pytanie: Czy takie rozwiązanie zapewni poprawne indeksowanie danego wpisu ? Bo jak widzicie Google bot sam nie zdobędzie linków do wszystkich wpisów (zwykłe strony html google bot odwiedza na zasadzie "drzewa") aby je zindeksować, trzeba mu w tym pomóc... tylko jak ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za wskazówkę!
Widzę, że nawet dobra porada ale przy takim rozwiązaniu można sobie zrobić problem. Google banuje strony, które mają dwie wersje serwisu. Jest spowodowane tym, że spamerzy specjalnie ukrywają dobrze wypozycjonowaną stronę, a użytkownikowi pokazują spreparowaną... z tego względu google rozdaje takim stronom bany. I teraz widać, że mamy tylko 3 rozwiązania (jeżeli są inne to napiszcie): - nie robić strony dynamicznej ale mieć możliwość bezpiecznego pozycjonowania - zaryzykować i zrobić 2 wersje serwisu z JS i bez JS - zrobić stronę tylko opartą na JS i pogodzić się z tym, że będzie mało wypozycjonowana Zalety web 2.0: - mniejsze obciążenie serwera - szybsze ładowanie stron - większa wygoda dla użytkownika - można by wiele pisać... same zalety! Czytałem, że Google pracuje nad rozwiązaniem problemu pozycjonowania na stronach web 2.0. Niestety nie wiadomo kiedy wprowadzi poprawki. Web 2.0 to przyszłość, dlatego Google musi coś zrobić w tym temacie. A do tej pory musimy sobie jakoś radzić... //EDIT// Wpadłem na pomysł jak rozwiązać ten problem ale niestety pomysł nie wypalił...: Jeżeli w php dałoby się odczytać np taki link: http://www.example.com/index.php#wpis-13423 to można by zrobić przekierowanie gdy JS jest wyłączone, na przykład w taki sposób jak @up napisał, czyli używając <noscript></noscript>. Niestety php jest w stanie odczytać cały link bez tego co jest po #, ponieważ ten znacznik wykonuje się po stronie użytkownika/przeglądarki :/ Tylko jak odczytać ten znacznik nie używając JS ? Czuję że dobrze kombinuje ale nadal jestem daleko od rozwiązania problemu... Ten post edytował Sztef89 28.08.2011, 14:38:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 20:26 |