Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dodawanie do bazy tylko z - '/ ?, Nie działa inaczej?
Tho

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Po długich męczarniach, w końcu udało mi się odnaleźć błąd... Usunąłem pewne 2 znaki z każdej linijki, bo wydawało mi się(chyba słusznie?) że bez nich też będzie działać...

Gdy dodaję tak:
  1. $ilosc = $pdo -> exec('
  2. INSERT INTO `services` (`sName`, `sSubSite`, `sAffiliate`, `sShortDesc`, `sThumbnail`, `sType`) VALUES(
  3. \''.$_POST['Name'].'\',
  4. \''.$_POST['SubSite'].'\',
  5. \''.$_POST['ShortDesc'].'\',
  6. \''.$_POST['Thumbnail'].'\',
  7. \''.$_POST['Type'].'\'
  8. )
  9. ');

Wszystko działa, jednak gdy usuwam każdy "ukośnik z cudzysłowem", jest błąd. Czy te \' znaki są konieczne? Dlaczego?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
peter13135

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dajmy na to, że masz takie zapytanie
  1. INSERT INTO `tabela` (opcjonalnie kolumny) VALUES('$jakis_string', 'blabla', 'nanana', true, NULL, 1, 0.23)

Jak widzisz, stringi muszą być w apostrofach. Boolean, null i integery i floaty nie muszą być.

Jak $jakis_string będzie miał taką postać :
  1. $jakis_string = "I'm not well programer";

to zapytanie będzie wyglądało tak :
  1. INSERT INTO `tabela` (opcjonalnie kolumny) VALUES('I'm NOT well programer', 'blabla', 'nanana', true, null, 1, 0.23)

Jak widać, składnia się psuje, bo apostrof po "I,, zamyka string i dalsza część jest niezrozumiała.

Pisałem Ci o tym w innym temacie, żebyś zainteresował się funkcjami addslashes, mysql_real_escape_string. Jak widać zignorowałeś to.
Pisałem Ci również o raportowaniu błędów, również nie pomogło.
Może to co napiszę, jest nie na miejscu, ale daj sobie spokój z programowaniem, jeśli nie potrafisz czytać, wyszukiwać informacji, analizować bardzo prostych skryptów, nie rozumiesz tak banalnych rzeczy oraz nie masz woli samodzielnego rozwiązywania problemów, tylko czekasz na gotowe.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 03:08