![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wie ktoś jak to jest zrobione np. na fecebook`u to, że skrypt potrafi wykryć kiedy użytkownik przechodzi do strony wstecz?
Mam dynamiczną stronę, na której treść jest ładowana przez js i kiedy przechodze do jakiejś podstrony to zmieniam adres na adresstrony.pl/#podstrona. Chciałbym wykryć kiedy użytkownik przechodzi wstecz/dalej używając nawigacji przeglądarki i zaserwować mu odpowiednią treść. Na facebooku jest to wogóle w niezrozumiały dla mnie sposób rozwiązane, ponieważ zmienia się adres w przeglądarce przed znakiem '#', a mimo to strona nie jest wcale odświeżana. Oszczędzi mi ktoś zabawy w reverse engineering i poda link do jakiegoś wytłumaczenia? Z góry dzięki. Wykrycie zmiany adresu naturalnie mógłbym zrealizować przy pomocy setInterval, ale z oczywistych względów tego rozwiązania chciałbym uniknąć. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niemniej bez setInterval i tak się nie obejdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Wszystko co nie ma HTML5 będzie musiało tak działać. W sumie możliwości HTML5 znam jak przez mgłę, dlatego pewien nie byłem. Cytat Ogólnie moim zdaniem strona, która nie jest aktualnie używana tylko jest sobie w zakładce w tle nie powinna zmuszać procesora do jakiejś pracy (patrz punkt pierwszy). Dałoby się wyłączyć sprawdzanie czasowe dla zakładek w tle. Cytat Małe obciążenie - co powiesz o urządzeniach mobilnych? I tak będą obsługiwane przez setInterval - w większości, a te co mają obsługę HTML5 i tak mają potężne procesory. Cytat - po trzecie istnieje ryzyko niewykrycia takiego zdarzenia Niezwykle małe, ale fakt istnieje. Cytat Jeśli napiszę coś przydatnego, to oczywiście podzielę się. Chętnie przeanalizuję i dowiem się czegoś nowego. Były już takie tematy jak Twoje, ale większość(wszystkie?) stanęła na setInteval (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niemniej zachęcam i tak do korzystania z obsługi historii w html5. Zawsze to krok na przód. Powodzenia! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 04:33 |