![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 812 Pomógł: 117 Dołączył: 2.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wie ktoś jak to jest zrobione np. na fecebook`u to, że skrypt potrafi wykryć kiedy użytkownik przechodzi do strony wstecz?
Mam dynamiczną stronę, na której treść jest ładowana przez js i kiedy przechodze do jakiejś podstrony to zmieniam adres na adresstrony.pl/#podstrona. Chciałbym wykryć kiedy użytkownik przechodzi wstecz/dalej używając nawigacji przeglądarki i zaserwować mu odpowiednią treść. Na facebooku jest to wogóle w niezrozumiały dla mnie sposób rozwiązane, ponieważ zmienia się adres w przeglądarce przed znakiem '#', a mimo to strona nie jest wcale odświeżana. Oszczędzi mi ktoś zabawy w reverse engineering i poda link do jakiegoś wytłumaczenia? Z góry dzięki. Wykrycie zmiany adresu naturalnie mógłbym zrealizować przy pomocy setInterval, ale z oczywistych względów tego rozwiązania chciałbym uniknąć. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Inny pomysł to HTML5 i API history - ale to nowość i osobiście się tym nie bawiłem, więc pewny nie jestem.
setInterval jest chyba najlepszym wyjściem. Dla obecnych komputerów takie odświeżanie to pestka, użytkownik w ogóle nie zauważy, że coś takiego się odbywa. Nie przypominam sobie innych sposobów, ani w google nic ciekawego nie ma. Widzisz jakieś inne wady? Jak znajdziesz coś sam to nie zapomnij się tu z nami podzielić jakimś innym, wydajniejszym sposobem. --edit-- Więc może jednak można lepiej. Jak coś takiego napiszesz to tym bardziej byłoby miło, gdybyś się z nami podzielił swoimi spostrzeżeniami, Ten post edytował kamil4u 25.08.2011, 22:02:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 06:33 |