![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 450 Pomógł: 135 Dołączył: 18.11.2010 Skąd: Wschowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym poruszyć temat pewnego zdania, opinii, która krąży po internecie. Mianowicie: "Profesjonalny programista powinien uczyć się jednego nowego języka programowania rocznie." Po głębszym zastanowieniu nasuwają się różne opinie. Z jednej strony to osoba, która zna się na wszystkim - tak na prawdę nie zna się na niczym. Z drugiej strony nasza branża rozwija się w szalonym tempie. Zatrzymując się na jednym jedynym rozwiązaniu - zostajemy w tyle. Co myślicie o wspomnianej sentencji? Mit czy święta prawda? Czy kierujecie się tym trendem w waszym rozwoju rozszerzając horyzonty czy może dążycie do bycia ekspertem w jednej wąskiej dziedzinie? Ten post edytował tolomei 24.08.2011, 03:34:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Robię tak, aby się zwyczajnie nie nudzić. Warto testować nowinki, przyglądać się innym językom, rozwiązaniom Ja mam co pewien czas moment narzekania na PHP jaki ten język czasami potrafi być badziewny, wtedy znowu napada mnie chęć na Python / Ruby (oczywiście języki te pod kątem web'a) wtedy znowu uznaję przy Ruby że co za dużo to nie zdrowo + Railsy mi nie odpowiadają swoim narzutem, a do Pythona nie znalazłem odpowiedniego FW (chociaż przejechałem chyba wszystkie, najlepszy jest imho web2py ale wciąż brakuje paru rzeczy). Po takim zabiegu wracam do PHP z nowym świeżym nastawieniem, ogólnie tak ostatnio zauważyłem że język do którego nie mam żadnych zastrzeżeń to JS, przyjemna sprawa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ogólnie moim zdaniem rozwijanie się i czytanie nowinek, nowych podejść do projektowania / testowania, nowych narzędzi itp rozwija nas a w szczególności naszą pracę i to co wychodzi z pod naszych rąk cały czas rozwija się razem z nami - co moim zdaniem jest jedną z fajniejszych rzeczy jeżeli chodzi o programowanie gdy człowiek widzi że jego rozwiązanie się sprawdza i działa tak jak miało działać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:38 |