Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Droga rozwoju dobrego programisty.
tolomei

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Chciałbym poruszyć temat pewnego zdania, opinii, która krąży po internecie. Mianowicie:

"Profesjonalny programista powinien uczyć się jednego nowego języka programowania rocznie."

Po głębszym zastanowieniu nasuwają się różne opinie. Z jednej strony to osoba, która zna się na wszystkim - tak na prawdę nie zna się na niczym. Z drugiej strony nasza branża rozwija się w szalonym tempie. Zatrzymując się na jednym jedynym rozwiązaniu - zostajemy w tyle.

Co myślicie o wspomnianej sentencji? Mit czy święta prawda?
Czy kierujecie się tym trendem w waszym rozwoju rozszerzając horyzonty czy może dążycie do bycia ekspertem w jednej wąskiej dziedzinie?

Ten post edytował tolomei 24.08.2011, 03:34:21
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

@tolomei: tak. Przykład? C (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poznaj go a taki php uznasz za zabawkę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ja zaczynałem "od dupy strony", czyli wpierw trzepałem w Pascalu, C, Javie, a dopiero potem poznałem Php. A że wiele języków skryptowych ma składnię wybitnie zbliżoną do C, więc wiele mechanizmów i mojej wiedzy była "do przeniesienia". Jednocześnie widziałem zalety i wady obu i jestem świadom, że php to bardzo ubogi kuzyn C++ choćby i części rzeczy w nim brakuje lub jest niezbyt dobrze zaimplementowana. Bez punktu odniesienia w postaci innego języka byś tego nie zauważył. Ja języki poznaję w miarę potrzeb lub znudzenia.

Ale najmądrzejsze moim zdaniem twierdzenie to fakt, że nie należy się uczyć języka, ale logicznego myślenia. Co z tego, że poznasz sam język i jego strukturę czy biblioteki, skoro to od logicznego myślenia będzie zależało czy to co w nim zrobisz będzie dobrze działać. Obecnie i tak języki dążą do jak największej abstrakcji, a więc za jakiś czas dojdzie do sytuacji, gdzie kod będzie składało się z gotowych klocków i wtedy ta umiejętność spojrzenia na kod bardzo abstrakcyjnie, logicznie go podzieliwszy na bloki funkcjonalne, wyjdzie.

Zaletą inną jest to co powiedział erix. Odpocząwszy od języka na rzecz innego, zaczynasz nawet na standardowe rzeczy patrzeć inaczej. Chcesz przenieść pewne doświadczenia z pracy w innym do "starszego". Wyskakujesz więc ze schematów i możesz zrobić coś nowego, fajnego.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 16:10