![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zacząłem interesować się AJAX'em i stworzyłem coś takiego:
Chciałbym aby obrazek zmieniał się na przemian po każdym kliknięciu przypuszczam, że trzeba użyć live jednak nie mam pojęcia jak. Ktoś może mnie oświecić bo to dla mnie na razie czarna magia. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtedy zrób tak:
Z live korzystasz wtedy, gdy chcesz przypisać akcję/zdarzenie wszystkim elementom, nawet tym co dopiero będą stworzone. W tym przypadku, jedynie zmieniasz atrybut src, a nie tworzysz nowego elementu, więc live, nie jest potrzebne. Dokumentacja jQuery jest dość dobra. --edit-- Po prostu wiele osób często myli jQuery czy nawet JS z AJAX-em. Chciałem Ci zwrócić uwagę, na poprawne nazwy, ale po opisie w 2 poście, rzeczywiście będziesz korzystał z AJAX-u. W skrócie: - JavaScript to język "główny" - AJAX to część JavyScript, która w wielkim skrócie, może w tyle wykonać żądanie do serwera - np. żeby odpalić skrypt PHP - jQuery to biblioteka JS, która znacznie ułatwia pracę i przy okazji ma wbudowaną prostszą obsługę AJAX-u. Osobiście staram się pisać wszystko sam, ale jak jesteś początkujący i chciałbyś w miarę sprawnie napisać ten skrypt, to jQuery to znakomity wybór. Ten post edytował kamil4u 23.08.2011, 22:04:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 13:57 |