![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Temat pewnie wam znany i stary jak swiat. Pisze sobie swoj cms starajac sie zrobic to obiektowo. Dotychczas przejrzalem i przeczytalem wiele artykulow dotyczacych OOP i robie sie coraz glupszy bo z tego co rozumie to zastosowan jest multum, tylko ktore to najlepsze. mam taka klase
Pierwsze pytanie : Czy klasa User powinna miec funkcje takie jak Loguj, Rejestruj, Edytuj, Zmien Haslo i czy te funckje powinny miec juz "hardcoded" zapytania do bazy wewnatrz, patrz funckja loguj();. Wywoluje ja tak:
Jezeli cos tego pokroju jest ok to spoko. Teraz np dopisalem sobie taka funkcje to tej samej klasy, ktora jak dla mnie moglaby byc w kazdej prawie innej klasie :
Dzieki tej funkcji lapie sobie wszystko z bazy i w prosty sposob moge wywolywac wszystkie kolumny :
Bardzo podoba mi sie mozliwosc poboru rekordow i nazw wierszy tabeli w tak prosty sposob. Teraz do rzeczy : Funckja ta jest w Users ale generalnie moglaby byc w prawie kazdej innej klasie, np Products, Articles itp. Czy mam utworzyc osobna klase z ta funckja z ktorej jakos beda kozystac wszyskie inne klasy ? Czy ma byc to w klasie bazy danych, czy moze w jakies jeszcze innej ? Prosze o odpowiedzi i wyrozumialosc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował rahul 20.08.2011, 20:50:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mając 70 publicznych właściwości w obiekcie get*() vs get('*') jest najmniejszym problemem.
Co do DIC-a z Symfony2... co on ma tutaj w ogóle do tematu? To jest kontener, a Container::get() zwraca element w nim przechowywany. Temat dotyczy operowania na właściwościach obiektu. Jeszcze co do "dodawania pola"... to tworzy się kontener, do którego możesz sobie wrzucić dowolną ilość nowych pól, a nie modyfikuje kod. @starach: Jeszcze gorsza i bardziej bezsensowna metoda. Ten post edytował Crozin 22.08.2011, 23:26:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 22:17 |