Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL] sprawdzanie czy zapytanie się wykonało
andrzejt17

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Nurtuje mnie jedna rzecz w php i mysql. Od razu zobrazuje sprawę:
  1. if($_GET['rating'] == 'add') {
  2. @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation + 1 WHERE id='$postID'");
  3. @mysql_query("INSERT INTO comxment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '1')");
  4. showMessage('postRateAddSucces', 'green');
  5. } elseif($_GET['rating'] == 'sub') {
  6. @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation - 1 WHERE id='$postID'");
  7. @mysql_query("INSERT INTO comment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '0')");
  8. showMessage('postRateSubSucces', 'green');
  9. }

Nie wiem, czy przed zwróceniem komunikatu przez funkcję showMessage() przypisać zapytania do zmiennych i sprawdzać w if() czy mają wartości true.

1. if($_GET['rating'] == 'add') {
  2. $queryA = @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation + 1 WHERE id='$postID'");
  3. $queryB = @mysql_query("INSERT INTO comxment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '1')");
  4. ($queryA && $queryB) ? showMessage('postRateAddSucces', 'green') : showMessage('FAAAAAIL', 'green');
  5. } elseif($_GET['rating'] == 'sub') {
  6. $queryA = @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation - 1 WHERE id='$postID'");
  7. $queryB = @mysql_query("INSERT INTO comment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '0')");
  8. ($queryA && $queryB) ? showMessage('postRateSubSucces', 'green') : showMessage('FAAAAAIL', 'green');
  9. }

Ma to jakiś w ogóle sens? Jak to jest z tymi zapytaniami, jeśli poprawnie sformowałem obydwa zapytania to jest jakaś szansa, że tylko jedno z nich mi się wykona? Rzecz jasna potrzebuje obydwóch.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
wizu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Jeżeli chcesz mieć pewność, że albo poprawnie wykonają się oba zapytania, albo żadne się nie wykona, to zainteresuj się "transakcjami SQL", najwygodniej przy wykorzystaniu PDO.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:26