Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak wstawić kalendarz z opcją wyboru daty?
switch301

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, czy może mi ktoś podać przykład kodu który wstawia ramkę tekstową a obok gotowy kalendarz z którego można wybrać kliknięciem datę która automatycznie uzupełni ową ramkę? wiem że takich rzeczy jest dużo na google, ale jestem świeży w php i nie bardzo potrafię to zaimplementować do swojego projektu. W skrócie moja ramka wygląda tak:

1. Due date: <input type="text" name="duedate" value="yyyy.mm.dd" onfocus="this.value = (this.value == this.defaultValue ) ? '' : this.value;return true;">

co zrobić by gdzieś obok niej widniał mały kalendarzyk z którego zamiast wpisać z ręki można ową datę wybrać kliknięciem a ona wskoczy w odpowiednim formacie?

Z góry bardzo dziękuję, pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
switch301

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

nie zasłaniam się, po prostu nigdy nie miałem z tym doczynienia i naprawdę nie wiem jak to zrobić. dziękuję za przesłanie linka, ale mimo wszystko nie wiem jak sobie poradzić. Piszesz "jedną linijkę", więc pytam, którą? Próbowałem wstawić to co jest w source:

1. <meta charset="utf-8">
  2. <script>
  3. $(function() {
  4. $( "#datepicker" ).datepicker();
  5. });
  6. </script>
  7. <div class="demo">
  8. <p>Date: <input type="text" id="datepicker"></p>
  9. </div><!-- End demo -->
  10. <div class="demo-description">
  11. <p>The datepicker is tied to a standard form input field. Focus on the input (click, or use the tab key) to open an interactive calendar in a small overlay. Choose a date, click elsewhere on the page (blur the input), or hit the Esc key to close. If a date is chosen, feedback is shown as the input's value.</p>
  12. </div><!-- End demo-description -->

ale to niczego nie zmienia, pojawia mi się jedynie ramka do wpisania daty, która dalej nie umożliwia wyświetlenia kalendarza. Jeżeli ktoś mógłby mi to dokładniej zarysować, byłbym bardzo wdzięczny, i przepraszam wszystkich którzy czują się urażeni moją ignorancją i niewiedzą w temacie. Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:04