![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Chciałbym uzyskać wasze opinie, w pewnej sprawie dotyczącej aplikacji php sprzedanej pewnej firmie. Sprawa wyglada następująco: Firma X zgłosiła się do mnie z zapytaniem, czy wykonam dla nich aplikacje do obsługi serwisu. Zgodziłem się, powiedzieli mi jaką ma mieć funkcjonalność, aplikację wykonałem wdrożyłem im w serwisie, przetestowali i są zadowoleni. Wystawiłem im fakture "projekt i wdrożenie aplikacji serwisowej", którą opłacili. Nie podpisywałem z nimi żadnych umów. Po jakimś czasie odezwali się do mnie, żebym skopiował im tą aplikację i wdrożył w Firmie Y do obsługi ich serwisu. W firmie Y mają udziały. Czy ja mam obowiązek im skopiować tą aplikację do firmy Y, czy mam to traktować jako drugie wdrożenie i wystawić firmie Y fakturę? Jak uważacie? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaproponuje im wdrozenie za x kasy + abonament za dzialanie online na oplacanym przezemnie serwerze. I tak, pierwsza wersje ich aplikacji utrzymuje online bez obciazania ich kosztami. Pozatym, obie wersje, jak sadze, beda sie rozwijaly we wlasnym zakresie, takze musze odciac pewna wspolna funkcjonalnosc a kolejne zmiany traktowac jak oddzielne wersje.
Naprawde wkurza mnie to, że ludzie nie potrafią poszanowac pracy i czasu jaka sie wlozylo w tworzenie takiej aplikacji (tutaj 6 miesiecy po godzinach) i pozwalaja sobie na teksty "skopiuj, zmien logo i nazwe firmy". :/ A jeśli nie ma z nimi żadnej umowy to co wtedy? Mogą chyba powiedzieć "my tego Pana nie znamy" albo jeśli nawet maile są wymienione, to "rozmawialiśmy z nim przez telefon, ale jednak wybraliśmy inną ofertę". Pytam też z ciekawości. Czy zawsze jak napisze się jakąś aplikację czy cokolwiek, to prawa autorskie posiada kreator, jeśli ich się nikomu nie przekaże? Wiesz, oni akurat mnie znają, gdyz nie pracowalismy zdalnie, tylko znamy sie osobiscie, to nie jest pierwsza aplikacja ktora dla nich robilem. Wiec to tez inna kwestia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:24 |