![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Próbuje nauczyć się na własną rękę pisać skrypty w php. Zapoznałem się z podstawami jednak nie zawsze wiem czy wykorzystuje zdobytą w najprostszy sposób. Dlatego chciałbym abyście rzucili okiem na mój skrypt losowania lotto i powiedzieli co mogłem zrobić lepiej i w jaki sposób.
Chyba trochę przesadziłem z komentarzami... Proszę o sugestie i pozdrawiam Maciek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Głosiłem jednak herezję z in_array(). Funkcja ta sprawdza czy element znajduje się w tablicy.
Skoro element jest pobierany z tablicy $wpisane, to również w niej musi się znajdować. Zgodnie z radą kamil4u przejrzałem dokładnie listę funkcji w manualu i znalazłem dosyć ciekawą perełkę. array_unique(). Usuwa ona duplikaty z tablicy. Jako, że potem każdy z elementów tablicy jest sprawdzany czy mieści się w przedziale od 1 do 49 zostanie zwrócony fałsz, a działanie skryptu przerwane. Jako, że dodałem tylko jedno linijkę kodu i zmodyfikowałem echo(), nie wrzucam całego kodu, który jest dostępny wyżej ponieważ mija się to z celem.
Przy użyciu generowania tablic, z której ma być losowana cyfra przy użyciu funkcji range() dzieje się u mnie na serwerze dosyć dziwna rzecz. Pomimo, że zakres jest ustawiony od 1,49 to czasami w losowaniu potem z tej tablicy jest wyciągnięte 0. Ciekawe. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Udało mi się z Waszą pomocą ulepszyć ten skrypt. Jednak nie myliłem się co do tego, że potrzebuje jakichś mentorów, którzy będą mi pokazywali błędy. Teraz spróbuje napisać coś większego, może jakiś system logowania. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tylko muszę się dokształcić z wyrażeń regularnych i obsługi sesji. Jeśli uda mi się stworzyć coś sensownego to wrzucę abyście wskazali mi błędy. Jeszcze raz dziękuje za pomoc i zainteresowanie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 22:56 |